Od Svatého Jána k Americe

Asi každý z nás má své oblíbené místo, někdo jich má více. Pro nás běžce je skvělé, když se místo blízké srdci dá spojit i s oblíbenou trasou. Pro nás se Soňou je takovým místem Svatý Ján pod Skalou nedaleko Berouna a naše trasa vede přes Karlštejn, lomy Velká a Malá Amerika a pak zpátky do Svatého Jána.

Když jsem tuto trasu plánoval, Soňa byla traily nepolíbená a tak moje konstatování, že se jedná o zvlněný terén, brala dost na lehkou váhu. Je potřeba si uvědomit, že trasa má převýšení sedm set padesát metrů a budou se vám na ni hodit trailové nebo citytrailové boty, s dostatečně pevnou podrážkou a alespoň trošku trailovým vzorkem.

Na místo se dostanete nejpohodlněji autem nebo autobusem. Ve Svatém Jánu snadno zaparkujete na parkovišti u kostela. Tam můžete zároveň nabrat čerstvou vodu v prameni svatého Ivana. Na půlmaratonské trati se vám bude určitě hodit.

Trasa začíná mírným stoupáním mezi skálou a zdí Kláštera Benediktínů, poté vběhnete do lesa a stoupání se trošku přiostří. Nádherným lesním trekem doběhnete až k Bubovickým vodopádům. Tady se v případě hezkého počasí a dostatku vody můžete příjemně osvěžit.

Kousek od vodopádů na vás bude čekat zpevněná cesta po níž se dostanete až do Karlštejna. My se tady příliš nezdržujeme, potěšíme se chvíli výhledem na panorama hradu a pouštíme se lesními cestami k lomům Malá Amerika Mexiko a Velká Amerika. Tady se vyplatí strávit trochu více času a všechny tři lomy si pečlivě obejít a najít si to své místo na odpočinek. Azurově průzračná voda lemovaná skalami opravdu stojí za to. Občas je to teda pěkný adrenalin, ale stojí to za to. Není divu, že se tyto lom objevují tak často ve filmech.

Cesta zpáty ke Svatému Jánu vede zpočátku po silnici až do Bubovic. Tady se opět vrátíte na lesní cesty. Můžete si prohlédnout Hornický skanzen Solvayovy lomy a pak už vás jen čeká krásný seběh zpátky. V cíli cesty se nezapomeňte zajít podívat do kostela, jehož podzemím se dostanete do původní jeskynní kaple a jeskyně, kde žil Svatý Jan. Nám se tu hodně líbí také krypta, kde v minulosti byli uložení mrtví mniši. Je to opravdu strašidelné!

Po dlouhém běhu bychom vám dříve doporučili, ať se posilníte v místní hospodě Obecná škola. Z původní dobré restaurace se stala jakási hogo fogo slátanina se soškami budhů vítajícími vás u vchodu a nabídkou španělské paelly. Předražené jídla nás opravdu nezaujala, proto doporučujeme si raději zajet do nedalekého Berouna do restaurace Black Dog Cantina nebo do Loděnice a restaurace Století.

Trasu si můžete stáhnout: Svatý Jan – Karlštejn – Amerika
(klikněte na odkaz pravým tlačítkem a dejte „uložit odkazovaný soubor“)

 

Leave a Reply