Schladming – lyžařský ráj

Přemýšlíte, kam letos na lyže? Doporučuji malebné štýrské městečko, kde můžete potkat třeba Arnolda Schwarzeneggera nebo hvězdy závodů Světového poháru v lyžování. Pokud vás baví členité, náročné sjezdovky, skvěle upravené tratě, nefalšovaná zábava a dobré jídlo, jeďte právě sem – do rakouské rekreační oblasti Schladming – Dachstein.

Z hotelu přímo pod sjezdovku

Velkou výhodou Schladmingu je, že přímo v centru města, u uličky proslulé svými aprés-ski bary, je stanice lanovky. Ta vás vyveze přímo do lyžařské oblasti snů. Tvoří ji celkem čtyři vrcholky, na které platí jediný skipas. Dohromady má přes 40 vleků a 120 km sjezdovek. Unikátem je tu třeba juke box na sjezdovce, kde si vyberete, jaké písničky chcete při sjezdování poslouchat nebo si tu na měřeném úseku můžete zjistit svoji rychlost a cítit se na chvíli jako pravý závodník.

Kulinářský zážitek

Nevím jak vy, ale já do lyžování dávám všechno a tak si musím v průběhu dne doplňovat zásoby energie. Tady se mi líbí, že se na sjezdovkách můžete slušně a hlavně zdravě najíst. Nejrychlejším způsobem jsou salátové bary, kde si vždycky beru i můj oblíbený rakouský bramborový salát – je výborný a narozdíl od zelených listů dobře na dlouho zasytí. Vynikající tu jsou také velké kynuté knedlíky plněné povidly a zalité vanilkovým krémem nebo tzv. Kaisersmarrn – nebo-li trhanec. Alkohol na sjezdovce nikdy nepiju, protože kdybych do někoho najela, asi by to byl s alkoholem v krvi velký průšvih. Když však končí lyžařský den, Rakušané v rámci aprés-ski s panáčky vůbec nešetří, zvlášť ve svém oblíbeném disko baru Tene. Tam to opravdu žije – tuctuc hity, barevná hudba a tanečky, hned je o zábavu po lyžovačce postaráno! A to není všechno – naši jižní sousedé mají v restauracích na sjezdovkách další oblíbenou zábavu – zatloukání dlouhých hřebíků do dřevěného špalku. Jen si to zkuste – jednou rukou a jednou ranou. Je to zábava k popukání, zvlášť když si u toho málem ke špalku přibijete prst.

Ve stopách Terminátora

Do Schladmingu rád jezdí i bývalý herec a guvernér, rakouský rodák, Arnold Schwarzenegger. V baru Platzhirsch-Alm má dokonce svoji místnost, která je vyzdobená jeho slavnými fotografiemi nejen z filmů a nese po něm i název – Arnold Stube. Kromě fotek slavného kulturisty a milovníka žen stojí za zhlédnutí také sbírka sošek jelenů, přilepených hlavou dolů ke stropu. Toužíte také po svém jelínkovi? Dostanete ho tu, pokud si tu objednáte lahev toho nejluxusnějšího šampaňského. Pokud se sem budete chtít jako správný štamgast vracet, budou vám tu na vašeho jelena věšet další špunty.

Zábavy kopec

Pokud by vám celodenní lyžovačka nestačila, vydejte se do nedalekého Hochwurzenu, kde lanovkou vyjedete na vrchol a dolů pak svištíte na saních. Na osvětlené trase je to večer opravdu nezapomenutelný zážitek a adrenalin. Pokud byste si chtěli dopřát něco klidnějšího, zkuste jízdu na saních taženými koňmi. Větší romatika snad už ani nemůže být. Jen radím – dobře se oblečte. Ikdyž budete zakrytí dekami, stejně je na saních pořádná zima.

Dokonalý odpočinek

Když jsem ve Schladmingu byla poprvé, měla jsem možnost vyzkoušet v luxusním hotelu Schladming hotelové lázně. Jelikož se síť hotelů Falkensteiner specializuje na wellness, bylo opravdu o co stát. Lázeňské centrum má přes 1500 metrů čtvrečních a najdete tu saunový svět, relaxační zóny, vnitřní i venkovní bazény, zónu léčebných procedur i spa zóny. Musím říct, že tu stojí opravdu za to a skvěle jsem si tu uvolnila lyžováním namožené svaly. Nemusíte tu ale hned do jednoho z nejluxusnějších hotelů ve městě, svoje lázně tu má téměř každý hotýlek a tady v Rakousku mají relaxaci opravdu vymazlenou a na úrovni.

Leave a Reply