Jak se oblékat v zimním období

Běhání je celoroční záležitostí, v zimě se někdy dokonce trénuje lépe, než v létě. Řešíte, co si na sebe vzít? My to děláme takto:

Soňa:

Minulý rok jsem měla svoji první běhací zimu a tak jsem přemýšlela, co na sebe – abych se nenachladila a zároveň abych to vrstvami nepřehnala a nebylo mi velké horko. Ptala jsem se na to lidí, co běhají, ale příliš jsem z jejich odpovědí chytrá nebyla. Nakoupila jsem si proto v Tchibu různé zateplené běžecké bundičky. Když jsem je však vyzkoušela, bylo mi v nich vedro a podruhé jsem je na běh už nepoužila ( na procházky je ale nosím ráda). Jsou kvalitní, avšak podle mne spíš vhodné pro začínající bězce, kteří se tolik nehýbou.

A jak jsem to tedy vyřešila? I největších mrazech – běhala jsem nejvíc v mínus čtyřech stupních,  jsem nebyla o nic moc více oblečená, než na podzim.

Michal:

Miluji, když mi při běhu pod nohami křupe čerstvý sníh, ikdyž jsou poslední zimy na něho chudé. Nechci se připravit o svou dávku běhu ani v plýskanici. Po mnoha pokusech, kdy jsme se z běhu vracel promrzlý nebo přehřátý, jsem si našel svou optimální zimní výbavu. To hlavní, na co myslím je, aby se mi běželo pohodlně, ale zároveň, abych omezil riziko svalového zranění způsobeného ztuhlými svaly.

Vím, že musím být oblečený tak, abych když vyjdu z domu pociťoval lehký chlad. Jakmile se rozběhnu okamžitě se prohřeji, ale ne tolik abych se příliš potil a hrozilo při zastavení okamžité prochladnutí. Proto také vždy používám funkční materiály které odvádějí vodu od těla.

Spodní část těla

Soňa:

Svoje obvyklé ponožky jsem vyměnila za teplejší a delší, abych neměla holý kotník. Tento rok se chystám koupit si zateplené kompresní podkolenky. Elastické kalhoty mám zateplené, vepředu mají windstopperovou úpravu proto, aby mi nevadil ani chladný vítr. Byly sice dražší, ale fakt se investice vyplatila. Pod elasťáky volím teplejší prádlo. Tento rok mne nadchla úžasně praktická věc od značky Peak Performance – prodávají zateplené péřové běžecké kraťasy. To myslím, že každá žena v zimě ocení.

Michal:

Kotníkové ponožky s kompresními návleky měním za kompresní podkolenky. Stejně jako Soňa letos zvažuji zimní provedení Royal Bay. Elasťáky beru obyčejné letní na ně běžecké kraťasy s nohavičkami.

Horní část těla

Soňa:

Mně vyhovují dvě vrstvy. Mám zateplené triko s dlouhým rukávem a s výřezy na prsty u rukou. U trik22646023885_910c64045a_k mám ráda stojáček – chrání mi totiž krk. Ten musím mít v teple a proto ještě na krku nosím funkční tunel – skvělý je například od Craftu. Hřeje a dobře odvádí pot. Jako druhou vrstvu používám lehké větrovky, které nosím i na podzim a na jaře. Nejraději mám ty s kapucemi, ochrání mi totiž hlavu, když prší – mám jich několik. Samozřejmě, že když vyjdu ven, je mi pořádná zima, ale když se po chvíli rozběhnu, je mi krásně teplo. Na ruce nosím lehké rukavice a důležitá je i hlava v teple, bez čepice nikdy neběhám.

Michal:

22054460994_28ecfba8d4_kJá na rozdíl od Soni nosím vrstvy tři. Obvykle funkční triko s dlouhým rukávem na něm druhé s krátkým a nahoru větrovku s kapucí. Pokud teploty klesnou výrazněji pod nulu, nahradím první vrstvu termo trikem a triko s krátkým lehkou zateplenou vestou. Moc se mi líbí nová airloftová vesta Nike Flashpack. Rukavice nosím buď úplně lehoučké plátěné běžecké nebo kožené golfové Mizuno. Místo čepic používám tunel, které můžu použít i jako ochranu krku nebo přes něj ve velkých mrazech dýchám. Proto s sebou také obvykle beru hned dva.

 

Boty

Soňa:

Běžeckých bot mám několik a mám dokonce i dvoje speciální na zimu. Obojí mají voděodolnou úpravu, takže mi nevadí déšť, ani sníh. Jedny mají hladší podrážku a jsou i reflexní ( takže ve tmě skvěle bezpečné), tak s nimi běhám spíš mimo terén a druhé mají podrážku hrubou, ty  hodí se i do lesa.

Michal:

Boty na zimu příliš neřeším, pokud je sníh beru si trailové boty s vzorkem hrubým podle toho, jak moc je sněhu (čím více sněhu tím hrubší vzorek).  Na led s oblibou beru Adidas Supernova Glide s podrážkou Continental.

 

 

Leave a Reply