Pavel Maslák:
sprinter musí být líný

foto: nike

Halový mistr Evropy na čtyřista metrů – Pavel Maslák si prošel díky zranění těžkým obdobím. Michal proto zjišťoval, jak se s tím popral a jak takový špičkový sprinter dobíjí síly.

Patříte k absolutní světové špičce. Očekávám, že jste pod neustálým lékařským dohledem. Přesto se ani vám nevyhlo zranění. Je těžké ve vrcholovém sportu přepnout síly a jít takříkajíc přes závit?

Pod lékařským dohledem pořád nejsem. Jen když mě něco bolí nebo tahá, tak se většinou dostanu na vyšetření k těm nejlepším. Vrcholový sport je o tom být na hraně a když tu hranu překročíte, tak se většinou něco stane. Těžké to není jít takříkajíc přes závit, ale není to správná cesta, jak něčeho dosáhnout.

Jak jste se vyrovnával s rekonvalescencí? Dodržoval jste klid nebo chcete už už na dráhu a běhat?

To má každý jinak, ale já jsem se chtěl vrátit co nejdříve, abych ještě stihl ME v Zurichu, ale bylo to špatně. Rekonvalescenci jsem uspěchal a znovu se zranil. Každé zranění chce hlavně čas a chodit na rehabilitace a procedury, které dají zranění co nejdříve do kupy. Potom se musí začít pozvolna, aby se zraněná část postupně zesilovala, aby později zvládla stoprocentní zátěž.

Když jste po zranění znovu, vlastně napodruhé, běžel první závod, nelimitoval vás strach, že se to může stát znovu?

Já jsem závodil skoro až po půl roce. Nohu jsem si tak hodně otestoval na tréninku a na závodech už jsem neměl žádný strach.

Měníte při zranění nebo nemoci nějak jídelníček? Máte nějaký zaručený recept, který vás postaví na nohy?

Stravu jsem po zranění trochu upravil – nemohl jsme jíst tolik, jako když trénuji. Výdej energie pak prostě chybí. Takže jsem jen omezil množství. Psychicky mně ale na nohy vždy hodí bramborový salát s řízky od maminky.

Běhání je vaše práce. Většina lidí běhá proto, aby se zbavili stresu z práce a dobili baterky. Jak se vlastně odreagováváte vy?

Určitě to není běhání. Když mám volno, tak většinou odpočívám a válím se v posteli nebo na pohovce u televize. Mám rád počítačové hry. Když mám čas a nepotřebuji dělat něco jiného, tak si sednu k počítači a hraju. Po sezóně se odreagovávám na dovolené někde u moře.

Je dráha to, co byste chtěl dělat stále? Neuvažujete časem na změnu směrem k delším tratím a běhům mimo ovál?

Jsem sprinter a říká se, že sprinter má být od přírody líný, to já jsem. Na tratě mimo ovál určitě nemyslím. Jednak na to nemám a pak jsem líný nabíhat to kvantum kilometrů, které k tomu patří.

Leave a Reply