Sportovní oblečení – jak ho prát?

Když příjdeme zpocení z tréninku, všechno oblečení jde dolů. A co teď? Sušit nebo hned prát? A jak, aby vydrželo v co nejlepší kondici a dobře plnilo svoje funkce? My to děláme takto:

Přesně podle návodu

Nejprve byste měli vědět něco o mém praní. Normální prádlo peru striktně po barvách – takže bílé s bílým, žluté maximálně s pískovým, červené s růžovým….mám totiž fóbii, že bych něco mohla zaprat. Studuji každou cedulku a teplotu nastavuji podle nich. Takže prádlo se mi dříve hromadilo a tak to bylo i s běžeckým oblečením.

Pak ale přišel Michal a moc se s tím nepral, ale vypral dobře. Stále mi však na klasické prádlo šahat nemůže – to dávám do pračky a třídím já. Na to běžecké je ale fakt machr.

Upřímně – hromadu mokrých smrdlavých svršků po běhu moc nezbožnuji. Dříve jsem je dala na balkón sušit a když se mi jich více nasbíralo, prala jsem – takže opět mé staré dobré hromadění. Už je tomu ale naštěstí konec.

Jak na to?

Asi s námi výrobci sportovního oblečení nebudou úplně souhlasit, ale my to teď děláme takto ( a funguje to skvěle):

1. Dáváme dohromady všechno běžecké oblečení bez rozdílu barev a funkčních materiálů.

2. Prádlo pereme ihned po doběhnutí ( i když je ho málo) na program Outdoor ( některé pračky mají program Sport nebo Fitness). Pokud takový program nemáte, je to jemnější praní na třicet stupňů a na krátký čas – okolo půl hodiny.

3. Používáme speciální prací prostředek – Perwoll Sport and Active. Je jemný, šetrný a také nenarušuje membránu. Jde koupit v téměř každé drogerii.

4. Víme, že sportovní věci vydrží hodně. Když mi špatně fungoval elektronický displej pračky, přenastavil se program Outdoor na Bavlnu s vyvářkou. Všimla jsem si toho pozdě – až asi po hodině. Dohromady se spolu pralo prádlo všech barev. ( Michalova vsuvka: Z mého pohledu to vypadalo tak, že Soňa hystericky pobíhala po bytě a řvala v domění, že má díky mému špatnému nastavení po krásných tričkách i legínách. Pračku jsem jednoduše vypnul, vypustil vodu a voilá – vše bylo v naprostém pořádku. Barva nepustila a ani se nic nezničilo.)

5. Takže zpět od humoru na můj účet k praní. Pozor ale! Bylo to tím, že používáme jen kvalitní a pouze funkční materiály. Nebyla mezi nimi ani jedna bavlna. Takže toto raději prosím nezkoušejte.

6. Oblečení nikdy nesušíme na přímém slunci ( barvy blednou) a nepoužíváme sušičku. Pokud chcete sušičku používat, nastavte ji na šetrný studený program. Na druhou stranu funkční oblečení usychá velmi rychle a použití sušičky v tomto případě pouze zbytečně spotřebovává energii.

7. Bahno ze světlého oblečení odstraňujeme ručním předpráním mýdlem s jelenem.

8. Pereme vždy na jemný program a teplotu maximálně čtyřicet stupňů.

 

 

Leave a Reply