4 tipy, jak dobít energii

Foto: Nike

V tomto ospalém období mne často přemáhá únava – krátké dny si berou svoji daň. Někdy se mi na večerní tréninky ani nechce – nejraději bych zalezla do peřin a nedělala nic. O to lepší to ale je pocit, když už vyběhnu. Síla se mi navrací a po běhu se prostě cítím báječně! Pomáhá mi toto:

 

1. Chia semínka

To, jestli správně jím, se odráží také na mojí kondici. Proto si do snídaní nebo svačinek dávám chia semínka, které se právem řadí mezi superpotraviny. Používali je už aztéčtí bojovníci, protože jim při válčení dodávala sílu a energii. Jsou nabitá vitamíny, minerály a působí také na svaly, nervový systém a mají plno dalších benefitů. Já z chia dělám zdravý a hlavně chutný puding. Smíchám kokosové mléko se semínky a sirupem agáve nebo javorovým zamíchám. Semínka začnou nabývat na objemu a vytvoří hmotu, podobnou pudingu. Směs dám do malých mističek, zakryju fresh fólií a nechám cca hodinu nebo více uležet v lednici. Ozdobím čerstvým ovocem a zdravá svačinka je na světě. Chia dávám také do smoothie nebo je sypu k vločkám s jogurtem. Nikdy nechybí v mém předzávodním jídelníčku.

 

2. Fresh sprcha

Rychlou vzpruhu mi dodá sprcha se sprchovým gelem, který má vůni citrusů nebo svěžích bylinek – okamžitě uvolní mysl a povzbudí. Vynikající je revitalizační voňavá řada od L’Occitane – Aromachologie. Nedám dopustit na jejich sprchový gel, plný voňavých esenciálních olejů. Poprvé jsem ho vyzkoušela v hotelu Lesná ve Vysokých Tatrách. Byla jsem po výběhu a postavil mne skvěle na nohy. Až tak, že se mi ze sprchy ani nechtělo. Když se jím myju, nejprve ho napěním v dlaních a pár sekund vdechuji jeho vůni. Je to nádhera a já se pak hned cítím o dost lépe. Vynikající je také bio arnikový sprchový gel od Weledy, který je přímo učený pro sportovce, působí dokonce i na svaly.

 

3. Aromaterapie

Jak už jsem u sprchování naznačila, vůně mají přímo magicku moc. Pokud nechcete nebo nemůžete do sprchy, zkuste aroma lampu nebo modernější a zdravější aroma difuzér – pomocí jemné vodní páry rozptyluje do vzduchu vonné složky. Já si pro něho chodím do mého oblíbeného bio obchodu Green Wave nedaleko Národní třídy. Do lampy nebo difuzéru použiju pár kapek kvalitního éterického oleje a osvěžím si tak vzduch. Energii rychle dodají štiplavé vůně citrusů – třeba pomeranč, citrón, limetka, grep. Nebo zkuste jalovec, Litseu Cubeba, eukalyptus. Já používám jen bio éterické oleje kvalitních značek, jako je Primavera, Saloos, Nobilis Tilia. Když je vdechujete, neškodí zdraví.

 

4. Vitamínová bomba

Nedávno mi kamarádka doporučila speciální koncentrovanou šťávu LaVita, která tělu dodává to, co mu chybí. Je složená z ovoce, zeleniny, bylinek, zkvašených zeleninových šťáv a olejů. Dokonce ho prý  užívala i běžkyně Zuzana Hejnová. Čas od času proto kúru LaVity piju každé ráno a večer zředěnou ve vodě. Byla jsem překvapená, jak nápoj dobře chutná – připomíná mi multivitamínový exotický džus. A jaké má na mě účinky?  Cítím, že mám více energie, nejsem tak unavená a když na mne šlo nachlazení, lépe a rychleji jsem se vyléčila. Aby prý byl ale účinek co nejpatrnější, doporučuje se tříměsíční kúra a tu mám určitě v plánu.

 

Leave a Reply