Trénujeme v zimě

Foto: Peak Performance

Pokud jste správně oblečeni, máte čelovku a vhodné boty, můžete vyrazit. Jenže jak to udělat, aby z hezkého proběhnutí nebylo zranění nebo aby místo zlepšení nevedlo trénování ke zdravotním problémům? Víme, jaké jsou hlavní problémy běhání v zimě a jak se s nimi vypořádat.

Chlad

Je jedním z největších nepřátel zimního běhu, neměl by vás však odradit. Pouze mu přizpůsobte formu a postup tréninku. Vybíhejte vždy pozvolna a postupně se zahřívejte. Nikdy neběhejte naplno, dokud nemáte svaly „v provozní“ teplotě. Já to dělám tak, že prvních deset minut běžím zlehka a postupně intenzitu zvyšuji. Místo sprintů a silových tréninků zařazuji hlavně delší běhy a tréninky vytrvalosti. Ty nejsou pro svaly tak nebezpečné.

Pokud budete chtít trénovat rychlost, najděte si raději halu nebo se zastavte ve fitcentru. Z osobní zkušenosti mohu potvrdit, že sprint při teplotách kolem nuly zavání svalovým zraněním. Protažení na začátku zcela vynechejte, po úvodním zahřátí spíše dynamicky rozhýbejte klouby. Protažení po doběhu si nechejte až domů, do tepla. Já si rád dávám po doběhu na uvolnění teplou sprchu nebo vanu. Většinou mně pak Soňa vyčítá, že strašně plýtvám vodou, jenže já se pak cítím mnohem lépe.

Smog

Je nedílnou součástí nejen české zimy. Jakmile se rozptylové podmínky zhorší tak, že je vyhlášeno varování před smogem, je lepší vůbec nevybíhat a vyvarovat se fyzické aktivity venku. V případě mírně zhoršených podmínek je to hodně individuální a záleží na každém, jak citlivý je na zvýšenou zátěž. Já osobně nemám rád běhání na pásu, a proto i za mírně zhoršených podmínek vybíhám. Snažím se běhat relativně pomalu a dýchat nosem a přes nasazenou šálu nebo šátek. Perfektně se na to hodí multifunkční tunel. Látka jednak zachytí část pevných nečistot ze vzduchu, ale zároveň se díky vydechovaným vzduchem ohřívá a své teplo předává vdechovanému vzduchu.

Ledový déšť a déšť se sněhem

Jednou z nejkrásnějších variant běhání je to ve sněhu. V našich končinách nás ale většinou čeká nepříjemný mrznoucí déšť nebo déšť se sněhem. Jakmile se objeví takové počasí, většina běžců ani neuvažuje, že by vytáhla nos z domu. Je to škoda. Takové počasí je pro trénink jako stvořené. Pokud se správně obléknete, nemusíte se bát prochladnutí. Běhání v nepříjemném počasí zvyšuje psychickou odolnost. Pokud budete pravidelně chodit běhat i v počasí, ve kterém byste ani psa nevyhnali, bude pro vás snazší zvládnout těžký závod, kdy vám budou docházet síly a vy budete muset běžet „na morál“. Časem naopak zjistíte, že běžet v počasí, kdy ostatní zůstanou sedět u televize, je vlastně nádhera a začne vás to bavit.

Náledí

Běhání na náledí je rizikové. Přesto je dobré se mu nevyhýbat. Je potřeba k němu přistupovat s respektem. Pojměte ho jako trénink stability a rovnováhy. Ideální na tyto podmínky jsou boty se speciální podrážkou s hřeby. Nebo si můžete pořídit tzv. nesmeky. Ty si nasadíte na botu a speciální povrch s hřeby zajistí, že vám boty nebudou klouzat. Je ale důležité je pečlivě zvolit. Některé jsou vhodné spíše na chůzi nebo jsou určené pouze pro běh volnou přírodu. Jiné jsou naopak použitelné i ve městě a jsou speciálně navržené pro běh.

Napište nám své dotazy, co vás ještě o běhání v zimě zajímá. Už teď u nás najdete článek o běhání s čelovkami a nesmeky.

Leave a Reply