Petr Vabroušek: Chcete vyhrávat? Plánujte!

Jméno Petra Vabrouška je v českém triatlonu pojem. Zlínský rodák se pyšní nejenom tituly, jako je Ironman, ale vyhrál také extrémní maratony a utramaratony na Antarktidě a na Severním pólu. Co mu pomáhá k vítězství a jak profesionální sportovec žije? Vyzpovídali jsme ho.

Jakou část triatlonu máte nejraději? Kolo, běh nebo plavání?

Paradoxně tu, která mi jde nejméně – plavání. Je to nesmírně relaxační a v závodě plaváním začínáme, takže je ještě nejvíce sil a odhodlání. Na kole je vždy určité riziko defektu nebo pádu a na běhu se už zase neskutečně kumuluje únava a dehydratace z celého dne. Nejlépe mi v porovnání se soupeři ale jde právě to kolo a běh…

Díky čemu si myslíte, že vyhráváte? Co vás odlišuje od soupeřů?

Od každého něco jiného. Vždy vyhraje ten, který to v den D skloubí vše nejlépe. Je to složitý logistický proces (3 disciplíny, klimatické podmínky, pití, doplňky stravy, rozvržení tempa, odhodlání, vybavení,….). Asi právě toto bude moje nejsilnější disciplína.

Běháte náročné závody v extrémních podmínkách. Jak zvládáte střídání horka a zimy, co z toho vám více vyhovuje?

Od přírody jsem více stavěný na zimu, mám poměrně hodně svalové hmoty. Ale v posledních 15-20 letech závodím více v teple a to i během zimy, takže dlouhodobá příprava směřuje spíš na teplé počasí a zimě se snažím vyhýbat. Výjímkou byly běhy v Antarktidě a na Severním Pólu plus extrémní železňák Winterman, kde jsme plavali i ve vodě o teplotě 7°C. V těchto případech jsem naopak přepnul zpět na otužování.

Máte manželku a dvě děti. Jak se dá skloubit závodění a rodinný život?

Moje rodina je asi hlavní důvod, proč závodím profesionálně. Uživil bych je určitě lépe v manažerské pozici někde ve firmě (pozn. Petr má 2 VŠ ekonomického směru), ale to by mne děti viděli tak maximálně ráno, večer a o víkendu. Díky triatlonu jsem s nimi mimo jejich školní povinnosti téměř celý den. I na závody (zejména v létě) velmi často cestujeme všichni společně.

Mysl je při dlouhých závodech důležitá. Nad čím uvažujete, když je krajina kolem vás monotónní?

Vždy je na co se dívat a o čem přemýšlet. I kdyby to měla být jen data na mém Garminu (tep, výkon, kadence, rychlost,…) a nebo odstupy od soupeřů. Snažím se samozřejmě co nejvíce soustředit na závod samotný (na ideální tempo, kadenci, doplňování energie a tekutin,…), ale občas se i pokochám krajinou nebo přemýšlím, co zrovna dělají moji blízcí… Pokud mám v závodě nějaké přátele (prakticky vždy), snažím se trochu sledovat i jejich závod…

Jak se při extremních závodech stravujete?

Je to samozřejmě složitější, než v běžných klimatických podmínkách a to platí pro horko i pro extrémní mráz. Více na řadu pak přichází lehce stravitelné doplňky jako například mé oblíbené gely Endurosnack. Zapíjím je pak ledovou vodou v horku a vlažným čajem v mrazech. Mezi gely piju ionťák Isodrinx. Pokud to lze zorganizovat, tak v horku vlažný a v mraze teplý (izolovaný Camelback pod několika vrstvami oblečení).

Jak jíte mezi závody?

Snažím se jíst co nejvíce přirozené zdravé stravy (ovoce, zelenina, celozrnné produkty, libové maso všech barev, ořechy, semena… Když přibývá tréninku nebo mě čeká těžký závod roste také podíl suplementace (vitamíny, minerály, aminokyseliny,…). Téměř každý večer si brávám L-Glutamin a ráno po tabletě Aquamin Multiminerál (minerály z mořských řas) a Antioxidant. Když na mě něco leze, nasazuji výtažek ovoce a bylin s echinaceou Immunoxi…

Máte v životě profi sportovce také nějaké prohřešky?

Díky rodině samozřejmě jsou. Nikdy nechodím po obědě spát, často hřeším v jídle (snídáme, obědváme i večeříme společně), nedávám regeneraci tolik, kolik bych jako profesionální sportovec měl… Rodina ale vždy byla a je mou nejvyšší prioritou, takže čas strávený s nimi bych za lepší výsledky v triatlonu jednoduše a prostě nevyměnil!

Pokud se o Petrovi chcete dozvědět více, podívejte se na jeho odkazy:

www.petrvabrousek.cz

www.facebook.com/PetrVabrousek

www.sls3.cz

www.blue70.cz

Leave a Reply