Zuzana Hejnová: atletikou se teď více bavím

Foto: Dieta/ Lucie Robinson

Jak se psychicky a fyzicky připravuje na závody atletka Zuzana Hejnová, která se pyšní medailemi z mistrovství světa i olympijských her? Running2.cz prozradila své tipy:

Co vás na běhání nejvíce těší?

Asi ze všeho nejvíce mě baví ten pocit po běhání. Vyčistím si hlavu a odpočinu si hlavně psychicky. To ale mluvím o lehkém proběhnutí někde v lese, ne o trénincích na dráze. Ty jsou psychicky náročné až dost.

Co vám po zranění pomohlo dostat se zase do formy? 

Byla to strašně dlouhá cesta. Nejvíce nad vodou mě asi drželi mí nejbližší – přítel, rodina, kamarádi… Dodávali mi sílu a věřili mi, že se zase dokážu vrátit zpátky. A pak samozřejmě i takoví ti, co už mne odepisovali ;-). Musela bych jmenovat hodně lidí, kteří se podíleli na mém návratu. Každý z nich přispěl svým střípkem do mozaiky a bez nich bych se vrátit nedokázala. Patří jim obrovský dík.

Jak se vyrovnáváte s trémou těsně před závodem? 

Dříve jsem měla trému daleko horší a neuměla jsem s ní moc pracovat. Úplně bez trémy by to taky nebylo dobré, pomáhá člověku k lepšímu výkonu, ale nesmí být zase příliš velká, aby svazovala. Já jsem na sobě musela před OH v Londýně hodně zapracovat a navštívit několik specialistů. Teď už se atletikou více bavím, užívám si každý závod a celou atmosféru. Neberu to jako otázku života a smrti.

Jak vypadá váš běžný jídelníček a jak se stravujete před závodem?

Obecně se snažím jíst zdravě. Využívám rostlinné bílkoviny, celozrnné potraviny a často zařazuji i bezlepkovou stravu. Během závodu se můj jídelníček příliš nemění. Ke snídani si dávám kaši (ovesnou, jáhlovou, kukuřičnou, rýžovou…) s rozinkami, oříšky, semínky a čerstvým ovocem. K obědu většinou něco lehčího např. rybu s rýží a zeleninou. Během odpoledne si dávám svačinu. Např. banán nebo tyčinky od Lifefoodu či Vivo baru. Ty se mi hodně osvědčily. Když závodím večer, večeřím až po závodě a tím, že je to pozdě, tak i když mám hlad, snažím se úplně se nenacpat. Ale dopřeji si i nějaký zákusek.

Užíváte nějaké potravinové doplňky?

Užívám většinou přírodní věci, když nepočítám aminokyseliny, které jsou poměrně potřeba při mém zatížení. Jinak nezbytnou součástí mých doplňků při zátěži je koncentrát LaVita, který je skvělý nejenom svým přírodním složením, ale i výborně chutná. Dále užívám raw proteinový prášek od Lifefoodu a zelený ječmen nebo spirulinu. Všechno mi pomáhá k odkyselení organismu, což je to nejdůležitější.

Děláte tréninkovou akademii HESU, až skončíte s kariérou, chcete trénovat raději děti nebo vrcholové atlety?

Ráda bych to nějak kombinovala. Děti mi přinášejí radost, baví mě je učit a motivovat. Na druhou stranu bych chtěla předat pár nabytých zkušeností mladým talentovaným atletům, aby to třeba dotáhli na medaile z nejvyšších soutěží.

 V jakém věku je vhodné začít s přípravou na vrcholový sport?

Myslím si, že je důležitý všeobecný rozvoj. Když bude dítě připravené po všech stránkách na vrcholový sport, déle vydrží a udrží se na vrcholné úrovni. Je dobré, když se děti hýbou od mala, zkouší všechny možné druhy sportu a podle toho, co je nejvíce baví a jde jim nejlépe, tomu se věnovali. Atletiku není nutné dělat od mala, stačí se jí začít věnovat kolem 13. roku a vrcholově až kolem dospělosti, tzn. od 18 let. Do té doby je důležitá všeobecná připravenost.

Leave a Reply