Otestovali jsme: V jakých botách vyběhnout na jaře? Díl 2

Soňa testovala: PureBOOST X

Běžecké boty Adidas, speciálně vyvinuté jen pro ženy, navíc s dírou pod klenbou a navracející energii – tak ty jsem hned chtěla otestovat. Když jsem se však dozvěděla, že jsou určené spíše pro začínající běžkyně a na trasy do desíti kilometrů, říkala jsem si: hezké, to ale asi nebude nic pro mne. Pěkně jsem se spletla.

Nové Boosty mám už přes týden a když jsem je postovala na sociálních sítích, všechny zajímalo, jaké jsou. Když jsem je poprvé vzala do ruky, okamžitě jsem se podivila, jak jsou lehké. Líbil se mi i jejich červeno-modrý design. Existují sice i v jiných, třeba květinkovaných verzích, pokud však běháte více, chcete, aby boty vypadaly spíše „funkčně“. Hlavně mi ale hned spadla brada z volného místa pod klenbou. V Adidasu ji nazývají „plovoucí nebo přizpůsobivá“. Dala si je hned na nohy a chodila v nich a trochu pobíhala po místnosti. Byl to zvláštní pocit – měla jsem dojem, že jsou dost těsné a že cítím jenom špičku a patu. Vůbec mi nebylo jasné, jak se v takových botách může běhat!

20160217_153004-1

Boty jsem proto nešetřila a vydala se s nimi na testovací běh v mém rodném městě na severu Moravy – v Novém Jičíně. Mám tam oblíbenou trasu podél řeky Jičínky. Je to cesta, kde nejezdí téměř žádná auta a cítím se tam bezpečně. Obvykle tam běhávám okolo desíti kilometrů. Pět do Kunína a pak zpět ( v reklamě na mlékárnu Kunín trochu kecají, není uprostřed Beskyd, ale původní budova je uprostřed vesnice). Jenže já jsem chtěla víc. Co udělají na delší trase? Obstojí? Nebudou mně v nich bolet nohy?

Nazula jsem si je a vyběhla. Dlouhá rovinka od našeho domu, kterou jindy nemám moc v lásce, se změnila v něco úžasného. Už v první chvíli jsem cítila, že moje běžecké kroky jdou tak nějak samy. Běželo se mi v nich příjemně, že se mi vůbec nechtělo přestat. Měla jsem z běhu velikou radost….na noze nešly téměř cítit, jakoby by byly součástí chodidla. Podrážka byla pružná, komfortní – speciální „plovoucí“ klenba naváděla nohu tak, aby při dopadu dělala na podkladu správný pohyb. Běh s nimi byl takový lehčí, příjemnější. Dokonce mi více vyhovovaly, než Ultra Boosty, ty jsou na mne totiž až příliš pružné.

S botami je ale nutné běhat v suchu, protože materiál rychle propustí vodu. V den mého běhu byly na silnici kaluže a já měla špičku úplně mokrou. Rychle pak ale zase uschly.

Nejsem sice začátečnice, přesto jsem byla velmi, velmi příjemně překvapená. I po dvanácti kilometrech si boty stále držely svůj komfort, lehkost a já tak měla možnost si běhání dokonale užívat. Když jsem se pak v cíli podívala na svůj čas, byl rychlejší, než jaké si normálně tréninky dávám – tempo 5.24 bylo super. Myslím, proto, že se v nich bude dobře běhat jak začátečnicím, tak i na trénování pokročilejším běžkyním. Boty jsou určené do města, na zpevněný povrch, takže tam je určitě všem vřele doporučuji.

_DSC0375

Leave a Reply