Otestovali jsme – LunarEpic Flyknit

foto: MS fotoatelier

Každý sedíme v jiném autě, které nás vezou Strahovským tunelem na neurčené místo. Vše je přísně tajné. Nevíme, co nás bude čekat, jsme plni očekávání. Víme jen jedno: dnes bude uvedena nejnovější běžecká bota od Nike, která je vyjímečná jak svým designem, tak svými vlastnostmi.

A jsme tu. V přítmí usedáme na sedačky planetária v pražské Stromovce. V kopuli nad hlavami nám plují hvězdy a souhvězdí, náhle se objeví měsíc, který se k nám přibližuje. A od něho paprsek světla, který se blíží k zahalenému tajemství. Víko designové krabice se otevírá a my poprvé spatřujeme ony boty…jsou zvláštní a jiné, než všechny, co jsme kdy viděli a otestovali. Bota, která na první pohled vypadá jako ponožka. Každý z nás dostává a otevírá svou krabici….nazouváme si je a jdeme nový páreček spolu s Denisou Rosolovou testovat na atletický ovál.

 IMG_6516

Soňa

Můj první dojem? Vypadají jako ponožka! Jak budou na noze sedět? Okamžitě mne však zaujala jejich podrážka. Je složená z pěti panelů, které mají laserem vykrojené písty a ty se pohybují v závislosti na podkladu každý zvlášť. Když jsem si boty poprvé navlékla, měla jsem dojem, jako by bota byla součástí mého chodila. Perfektně mi sedla –  mám hodně úzkou nohu a hlavně kotníky. Pro mne možná velké plus, ale setkala jsem se i s názory, že boty někoho příliš svírají. Když jsem vyběla – co jsem cítila? Nic. Jen skvělý pocit z pohybu, připadalo mi, jako bych běžela téměř bez bot. Podrážka se mi jevila maliko tvrdší než u jiných bot, se kterýma běhám. Zpočátku jsem si myslela, že jsou určené na běhání naboso, ale ponožky se do nich nosí. Přece jenom – noha se potí a ponožky vyperete snadněji, než botu.

20160318_162209

Pak jsem boty vzala na delší běhy. Trénujeme s Michalem často v okolí Barrandova, kde bydlíme. Prokopské údolí, Chuchelský háj i Barrandov tyto boty proběhaly. Obvykle jsem v nich běžela na zpevněných cestách něco mezi 10 – 12 km. Čím víc jsem v nich trénovala, tím víc mi připadalo, že se projevují jejich vlastnosti. I když mají „látkový“ povrch, noha v nich sedí a nijak se nekymácí. Podrážka dobře funguje při sebězích a také při střídání povrchů, noha v nich je jistá a běhání komfortní. Můj verdikt? Skvělá tréninková bota, pohodlná, high tech a originální. Musíte však počítat s tím, že za to taky zaplatíte – boty stojí okolo 5000 Kč.

IMG_6524

Michal

Když jsme boty poprvé uviděl, měl jsem rozporuplný pocit –  ta bota přece nevypadá vůbec jako běžecká, ale na druhou stranu je na ní něco, co mě přitahuje. Mám rád, když bota vypadá agresivně na první pohled z ní září – já jsem vítěz. Taková LunarEpic není, ta říká – nech se překvapit.

Neodolal jsem, obul si ji a opravdu byl překvapen. Bota seděla no noze jako ponožka, vlastně jsem měl pocit, jako bych měl na nohách lehce přichycené tlumení a to je vše. Nikde nic netlačilo ani nezavazelo, neuvěřitelný pocit. Po diskuzi s dalšími běžci, kteří tyto boty vyzkoušeli, jsme se shodli na jediné výhradě – k tomu, jak bota sedí na noze. Je to tvrdá zadní část svršku, které má chránit patu. Je to jediné místo, které je pevné a nemůže se tak přizpůsobovat noze. Není to ale problém jen této boty. Každá bota je jiná a každému vyhovuje jinak tvarovaná patní část.

 

IMG_6528

Poté, co jsem ji na noze vyzkoušel, jsem se na ni postavil. Ten pocit byl opět jiný, bota působí stabilně a přesto úplně cítím, jak pracuje pět „pístů“ pod nejnamahánějšími místy chodidla.

V botě jsme se proběhl po oválu, následně jsem s ní běžel několik tempových běhů. Pocitově je bota vhodná na delší tempové tréninky. Má skvělou trakci na téměř jakémkoli zpevněném povrchu. Starají se o to laserem řezané drážky v mezipodešvi. Ty zároveň zajišťují rozkládání síly dopadu a pomáhají v přechodu k odrazu.

Abychom si ověřili, jak tato bota funguje, vzali jsme si ji na test na tlakové podložce v Top4running.cz. Z testu je vidět, jak při dopadu zafunguje nejprve patní píst a přenáší většinu tlaku dopadu, potom zapracuje střední část mezipodešve a pomůže k přechodu na špičku, kdy následně zapracují přední písty. Ty pomůžou dokončit celou rotaci chodidla do odrazu.

Snímek obrazovky 2016-03-20 v 12.28.31

Z toho, jak bota funguje, se dá usuzovat, že bude dobře sloužit jak při běhu přes patu, tak při běhu přes střed chodidla. Zajímavé je, že zvolené řešení zajistí podporu přechodu z dopadu do odrazu jak noze s pronačním, tak supinačním dopadem. Vždy se totiž zapojí jiná část konstrukce. To mi velice vyhovuje, protože mám jednu nohu neutrální, až mírně pronační a druhou mírně supinační. Tak tedy – běhu zdar!

MSF_14

Leave a Reply