Slunce – dobrý přítel běžce?

foto: Nike

Udeřila vedra. Slunce svítí ve své nejsilnější intezitě. Jak tyto dny přečkat bez spálené kůže po tréninku? Tady jsou naše vyzkoušené tipy. 

Nevím jak vy, ale při běhu nemám ráda, když je moje kůže něčím namazaná. Mám pocit, že když běžím, přes tuto “bariéru” se hůře potím, cítím se ulepená a jako bych měla na sobě něco navíc. Je mi ale jasné, že pokud vyběhneme na delší běh, bez UV ochrany to prostě nepůjde.

OBLIČEJ

Na tvář se nám osvědčily krémy, které mají velmi lehkou texturu. Jsou tekuté a okažitě splynou s kůží. Nemastí, nelepí a prostě o nich ani nevíte. Díky nim tak nehrozí spálený nos a přípravek nevadí ani na uších ( ty se taky lehce spálí). A co máme rádi? Photoderm Aquafluid Max od Biodermy – má padesátku faktor. Pro ženy, které chtějí při běhu vypadat hezky, ho mají i v tónované variantě, takže je pak pleť krásně sjednocená. Tuba je malá a tak jde v pohodě vzít do ledvinky nebo i do kapsy. Co je ale důležité? Žádný krém nevydrží chránit více, než pár hodin, proto je nutné po cca 3 hodinách natření znovu opakovat.

V týdnu, když jsem nalíčená, používám před během ochranný, neviditelný sprej, o kterém už jsem psala: Anthelios od La Roche-Posay. Je to zase padesátka a je prostě úžasný – jen se „rozpráší“ na celou tvář a krk. Pleť nezatíží a nemastí. Jen pozor – při aplikaci je nutné zavřít oči!

A ještě jeden tip? V létě téměř pořád nosíme prodyšnou kšiltovku. Chrání před sluncem také vlasy a vlasovou pokožku ( pozor, když máte méně vlasů nebo světlé vlasy, tak se kůže na hlavě snadno spálí a třeba Michal může vykládat, jak moc je to nepříjemné). Kšiltovka taky v horku dobře saje pot z čela a chrání obličej před spálením. I když ji máte, i přesto je nutné se mazat, samotný kšilt před spálením nepomůže.

TĚLO:

Klasické opalováky na běhání nepoužíváme – lepí, jsou mastné, prostě to není ono. Tady jsou ve hře opalovací oleje. Nemastí – mají tzv. suchou texturu  a nevadí ani při delším tréninku. Jasně, nebudeme trvdit, že na kůži nic není, to je blbost. Ale – díky spreji je neroztíráme. Jemná mlha pokryje pokožku a je hotovo. Takže jdou použít kdykoliv a kdekoliv a bez zamaštěných rukou. Skvělé jsou taky ochranné sluneční přípravky určené přímo pro sportovce. Prodává je např. Garnier, Lancaster, Clarins nebo Dermalogica. Jsou odolnější proti potu, vlhku a jsou i více voděodolné. My zrovna teď používáme Ambre Solaire Sport od Garnier.

A pokud chcete být chránění fakt dokonale, tak třeba značka Roxy má ve své kolekci Caribbean Sunset UV ochranu 50. Mají ji samozřejmě i jiné značky (např. Salomon), a takový UV faktor 10 má i obyčejné, bílé bavlněné tričko. Ale pokud si budete chtít být opravdu jisti, tak např. v USA prodávají speciální prací prostředek Sun Guard, který po vyprání zvýší ochranu oblečení na faktor 30. Jak praktické!

4 komentáře

  1. Slunce je přítelem všech, nejen běžců. Přesto, že trénink při jeho plném svitu je obtížný, nebýt něj, nebyli by běžci ani nikdo jiný 🙂

  2. Tohle jsem potřebovala, pořád přemýšlím, čím se namazat, protože jsem upatlaná a umatlaná od „padesátkových“ opalováků, ale vzhledem k tomu, že mám kůži jak ředitelka vápenky to bez krému nejde. Díky za inspiraci☀️

Leave a Reply