6 tipů, jak si ještě lépe užít letní běhání

foto: adidas

Léto je pro běh jako stvořené  – krásné počasí a slunce lákají obout si běžecké boty a jít. I když se to nezdá, může být takový trénink mnohdy náročnější, než v zimě. Tady jsou naše osvědčené a na vlastní kůži vyzkoušení triky, které vám pomohou běhat v pohodě a co nejefektivněji. 

1. Vhodné oblečení

Teploty nad dvacet stupňů chtějí jen minimum oblečení, o to však je důležitější, aby bylo prodyšné, funkční, dobře odvádělo pot a také chladilo. Když je tělo hodně spocené, hrozí větší riziko odření, proto volte takové, co má co nejméně švů a pokud možno plochých. Oba máme ve vedrech nejlepší zkušenosti s volnými kraťasy a tenkým, chladivým trikem s krátkým rukávem nebo tílkem. Některé, jako nabízí např. značka adidas, mají na vnitřní straně speciální kovové tečky, které díky potu ochlazují a poskytují větší komfort. Místo klasických kompresních podkolenek spíše volíme kompresní návleky. Jsou tenší a lépe větrají.

2. Ochrana hlavy

Když jsou opravdu velká horka, doporučujeme také čepici – ochrání před úpalem, spáleným nosem a také dobře stíní. Důležité však je, aby byla z tenkého, větracího materiálu, který dovolí potu, aby se odváděl od hlavy. V opravdu velkých vedrech nad 30 stupňů je pak dobré kšiltovku pravidelně namáčet ve studené vodě a ochlazovat tak přehřátou hlavu.

3. Dostatečná hydratace

Pořádně pít platí pro trénink ve vedrech dvojnásob. Běhat s litrovou lahví vody v ruce není vhodné – omezuje to v pohybu a kazí také styl. Pokud je však běh v pomalejším tempu a je do jedné hodiny, postačí se napít se před tréninkem a pak okamžitě po tréninku. Pro delší běhy je vhodnou variantou praktický pás s lahvičkami nebo camelbag, případně speciální rukavička s tzv. soft lahví.

My pijeme buď čistou vodu nebo iontový nápoj, který tělo ocení při opravdu velkém pocení. Dobré je také jíst chia semínka, která na sebe velmi dobře vážou vodu. Udrží tak vodu v organismu snáze a déle. Vodu je dobré po doběhu pít s trochou vymačkaného citronu. Ten způsobí zachování kyselosti žaludku a to, že nevzniknou křeče.

4. Správné obutí

V létě nohy natékají. Právě tady oceníte, když máte alespoň o číslo větší boty. Zapomeňte na materiály, ve kterých jste běhali v zimě – goretex a svršky s membránami nedostatečně větrají. Výborné jsou prodyšné materiály, jako je flyknit od Nike nebo primeknit od adidasu. Takové boty pak vypadají až ponožkově. A že se bojíte, že v letním deštíku promoknou a zničí se? Promoknou, ale zase díky speciálnímu materiálu velmi rychle uschnou, proto se není čeho bát.

5. Trik proti odřeninám

Pokud vás zvýšené množství potu dráždí a holá místa na kůži se sama o sebe odírají (například v podpaží, na tříslech, na vnitřní straně stehen), mažte si je klasickou vazelínou, kterou seženete v každé lékárně. Udělá na pokožce kluzký povrch, který pak nezpůsobí podráždění a bolestivá místa. Pokud nejste zastánci vazelíny ( přece jenom, je vyrobená z ropy a kůži může “ucpávávat”) volte přírodní alternativy – z bambuckého másla nebo olivového oleje, dobře fungují i balzámy na ry eos.

6. Expresní schlazení

Pokud je velké horko a rychle potřebujete ochladit organismus, dejte si na zátylek studenou vody z houby, kterou vám při závodech nabízejí. Můžete ji vymačkat i na hlavu. Případně si ji na zátylku přichyťte kšiltovkou, houbička z tohoto místa příjemně ochladí celé tělo. Pokud houby nejsou k dispozici, za krk si nalijte čistou vodu z lahve na pití. Uvidíte, že to funguje a skvěle osvěží.

Věříme, že i díky těmto radám si běhání v létě užijete a uvidíme se spolu na některých z mnoha závodů. Budeme rádi, když nám do komentářů napíšete, co v létě funguje i vám.

 

2 komentáře

  1. Ahoj Michale,
    díky Kubovoi jsem narazil na tvé stránky a konečnš ti můžu poděkovat za to, že jsi mě dotáhnul do konce Běhej Valachy loni na podzim. Děkuji! měl jsi tehdy natažený stehenní sval a díky tomu si se dostal na mé „tempo“.
    Tak zas někdy příště…
    Petr

    1. Ahoj Petře, unikl mi tvůj příspěvek 😉 není vůbec za co. Doufám, že se tam letos oba potkáme. Těším se na opětovné stekání!

      Michal

Leave a Reply