5 běžeckých tipů, díky kterým se nám běhá lépe

Říká se, že k běhu toho moc nepotřebujeme, že si stačí obout běžecké boty a jít. Kdo však běhá déle a aktivně ví, že některé věci dokážou běh o dost zpříjemnit a také zintezivnit. Tady je pět věcí, které běh v poslední době dělají lepší nám:

SOŇA:

Vlasy na svém místě

Občas se mě někdo ptá, proč běhám v čelence. Není to jen z estetických důvodů, ale je to hlavně proto, aby mi poletující vlasy nepadaly při běhu do očí. Jenže vybrat správnou čelenku není lehký úkol. Některé tlačí tak, že z nich pak bolí hlava, jiné se zase po pár minutách svezou z hlavy – a to se fakt nehodí třeba při závodech. Nedávno jsem narazila na speciální sportovní čelenky Bjež. Jsou ručně vyráběné, zajímavé jednak svým designem (vybrat si tu musí opravdu každá žena), ale také tím, že na hlavě perfektně sedí, nikam nejezdí, netahají vlasy a prostě o ní na hlavě ani nevíte. Je to díky speciálnímu „sametovému“ vnitřnímu materiálu a také zadní gumě, která má na vnitřní straně silikonový proužek. Velikost čelenky lze snadno díky malé plastové sponě nastavovat. V čelence jsem absolovovala už několik běhů i tréninků a musím ji dát za jedna. Určitě si pořídím další, s reflexním potiskem, díky kterému budu dobře vidět nejen na silnici. A za to stojí i balení v hedvábném papíře s přiloženým návodem.

 

IMG_0991

FullSizeRender

První pomoc od bolesti

Nejde se tomu vyhnout a občas po běhu něco bolí – namožený sval, výron, zhmožděnina nebo i natlučené místo. Dříve jsme často používali skvělý gel Reparil N s výtažky z kaštanu, ale teď nedáme dopustit na jeho bratříčka – chladivý sprej Reparil Ice. Okamžitě místo ochladí a velmi rychle ulevuje od bolesti a nepříjemných pocitů a je skvělý i na křeče. Já ho teď používala zejména první dny, kdy mne po závodě Běhej lesy Karlštejn pěkně rozbolelo koleno. Jelikož je ve formě spreje, snadno se aplikuje a hezky voní a příjemná je i cena ( v lékárně okolo 160 Kč). Sprej si teď bereme s sebou i na závody nebo si ho necháváme při delších výbězích v autě – člověk nikdy neví, kdy se bude hodit.

FullSizeRender

Minerálová bomba

Když se mi do rukou dostaly multiminerálové tabletky Multimineral Compressed Caps od Nutrendu, byla jsem zpočátku skepická. Nejsem zastánkyní jakýkoliv tabletek ( raději jím přírodní preparáty) a jelikož vím, že přiběhání potřebuji hlavně hořčík, kupovala jsem si v lékárně přírodní Dologran. U Nutrendu jsem se dočetla, že minerály jsou tady ve speciální chelátové – tedy pro tělo co nejvíce využitelné formě a taky mne nadchlo, že výrobek v Nutrendu vyvinuli podle potřeb sportujícího člověka. Nejprve jsem byla dost překvapená velikostí tabletek – to snad ani nespolknu! Začala jsem je však pravidelně jíst ( nejčastěji ihned po obědě) a za pár týdnů jsem si všimla, že jsem méně unavená, mám i pevnější nehty a celkově se cítím lépe. Tabletky jedl i Michal a říkal, že má menší problémy s křečemi při závodech – to vždy bral Magnes life. Já si z minerálů udělala měsíční kúru a za nějaký čas si ji zase udělám.

MULTIMINERAL-COMPRESSED-CAPS

 

MICHAL:

Nejmenší GPS sporttester

Teprve před pár dny představil Garmin nejmenší GPS sporttester Vivosmart Optic GPS. Je až neuvěřitelné, že se do pouzdra (o velikosti běžného náramku na snímání denní aktivity) vešel plnohodnotný sporttester se snímáním tepu a GPS. Navíc s dostatečně velkou baterií (na týden provozu) i s průběžným snímáním tepu. Jenže to není vše, čím mě nadchnul. To asi nejlepší je opravdu jemný perfektně padnoucí řemínek. Zkoušel jsem několik optických snímačů tepu a tenhle je první, který na ruce sedí a přitom nemám pocit, že mi musí ruka každou chvíli upadnout.

Pokud máte rádi sporttester vždy po ruce, ale chcete nosit také klasické hodinky, je Vivosmart s GPS tou nejlepší volbou. Je nenápadný a umí vše, co od sporttesteru očekáváte, navíc díky propojení s mobilem zobrazuje také notifikace, kromě jiného o zprávách hovorech.

 

27876634510_0928b3ed3e_o

Pohodlný pomocník na kratší trasy

I když se připravuji na delší běhy, při trénincích běhám s oblibou také vzdálenosti mezi 10 a 20 kilometry. Běžně si na tato trasy nepotřebuji brát vodu, ale zejména v létě se hodí mít s sebou alespoň nouzovou zásobu. Zaujal mne proto Salomon S-Lab Advanced Skin 3 Belt. Pás sedí na těle naprosto skvěle, navíc díky unikátní 3D síťovině perfektně odvádí pot. Součástí pásu je ½ litrová soft láhev na vodu. Do několika kapes a úchytů můžete kromě vody dát také mobil, peněženku, gely, bundu, ale připnout i hůlky a spoustu dalšího.

Kvality pásu se ukázaly, když jsme trénoval v Krkonoších. Běžel jsem nalehko, ale to, že jsem měl s sebou vodu a mobil mi dodalo klid, pro případ, že bych zabloudil.

IMG_0540

 

27542209414_a17c02b376_o

Leave a Reply