Jak v pohodě zvládnout závod

Chcete si závod užít? Těchto pět klasických věcí, které sami dodržujeme, vám dopomůže ještě k lepšímu výkonu!

1. Trénink

Je základem každého závodu. Pro jeho skvělé zvládnutí není nutné v tréninku zaběhnout celou vzdálenost závodu, ale stačí uběhnout zhruba 2/3 až 3/4 délky. Soňa například před maratonem měla nejvíce uběhnuto 27 km, ale v těžším terénu. U opravdu náročného závodu nezapomeňte před ním už 14 dní zvolnit a trénink výrazně odlehčit. V posledním týdnu už pak spíše zařaďte procházky a kratší rychlejší běhy, po kterých brzy zregenerujete.

2. Výbava

Pokud si nechcete závodní číslo připevňovat a ničit si oblečení spínacími špendlíky, uchyťte si ho na speciální triatlonový pás nebo si kupte magnety na startovní čísla. Máme je vyzkoušené a tak můžeme potvrdit, že velmi dobře drží. Seženete je např. na www.mujbeh.cz.

Zejména v létě je dobré se vybavit vodou, minimálně pro chvíle čekání na start. Pokud je zajištěn dostatek občerstvovacích stanic, na závod už si ji neberte, ale v případě trailového závodu v horkém dni si ji vezměte ( ideální je na to ledvinka s lahvemi nebo camelbag) i pokud jsou občerstvovačky vypsány. Už jsem zažil i závod, kde mi tři litry vody tak tak stačily.

3. Dny před závodem

V posledním týdnu před závodem pravidelně pijte. Více než obvykle, vždy menší množství čisté vody v krátkých rozestupech, aby tělo stačilo vodu přijmout a zpracovat. Stravu upravte tak, aby vám to nedělalo problémy se zažíváním, poslední den až dva před závodem volte jídlo s vyšším obsahem sacharidů. Den před závodem si jděte dát pár rovinek, aby se svaly připravily na běh. Večer si pak pusťte nějaký pěkný motivační film, já mám rád Vítězný maraton Emila Zátopka v Helsinkách.

4. Na startu

Na start dorazte s dostatečným předstihem. Snažte se relaxovat, pokud je to jen trochu možné. Čtvrt hodiny před výstřelem se jděte rozběhat a rozcvičit tak, ať jste necelých pět minut před startem v koridoru pěkně zahřátí. Nezapomeňte před startem pít a pokud máte hlad, dejte si trochu müsli nebo energetickou tyčinku. V koridoru se uklidněte, adrenalin vás bude nutit běžet naplno, zapomeňte na to. Vyrazte pomaleji a podle pocitu zrychlujte.

5. Nástrahy závodu

Pokud se chystáte na silniční závod, snažte se držet stabilní tempo, na které máte natrénováno. Až v závěru závodu, na posledních kilometrech, podle když tak přidejte.

V případě trailu si v předstihu prohlédněte trasu. Snažte zapamatovat si riziková místa, kde budou odbočky, jaký bude profil, kde jsou stoupání, jak prudká bude trasa a kde naopak klesání. Do prudkých kopců raději choďte, chůzí neztratíte příliš času, ale ušetříte spoustu energie. Ta se vám bude hodit v přebězích po rovině a v sebězích, kde získáte mnohem více. Snažte se jít tak, abyste v okamžiku, kdy se kopec začne lámat, mohli okamžitě běžet.

V sebězích zúročíte silový trénink, nezapomínejte na něj. Rozhodující pro dobrý seběh je zpevnění středu těla. Zpevněte střed, nakloňte se a zakopávejte. V podstatě tak, bez jakéhokoliv přidané energie, jen řízeným pádem dokážete nabrat vysokou rychlost.

V technických sebězích běžte ze široka, snížíte tak těžiště a budete schopni mnohem lépe korigovat směr.

Naučte se měnit rytmus, v seběhu po kořenech a kamenech musíte neustále sledovat, kam došlápnout a myslet dva tři kroky dopředu, ať máte dost času reagovat na případné nástrahy trati.

Leave a Reply