5 nástrah letního běhání a jak na ně

Léto budiž pochváleno – i pro běh! Na co si však dát pozor, abychom si ho teď co nejvíce užili?

1. Přehřátí

V létě na slunci hrozí velké nebezpečí úžehu. My nosíme lehkou kšiltovku, kterou si při závodech namáčíme do vody nebo si pod ní dáváme mokrou houbičku. Skvělou variantou je kšiltovka s připojitelným šátkem, která navíc ochrání krk před nepříjemným spálením a také udržuje zátylek ve stínu a tím usnadňuje termoregulaci celého těla. Při dlouhých závodech v extrémních teplotách se Michalovi osvědčilo zchladit celé tělo v horských tůních. Podobně to dělají závodníci v Death Valley při Badwater Ultramarathonu, kdy se ochlazují přímo ve vanách s ledem. Pokud jste otužilí a nemáte problémy se srdcem, pomáhá také ponořit se po namáhavém běhu v horkém počasí na minutu do vody s teplotou okolo 10 stupňů (berte v úvahu své zdravotní a fyzické možnosti).

2. Rychlá ztráta vody

Při běhu v horkém počasí se tělo mnohem více potí. Jenže to mnohdy díky rychlému osychání moderních materiálu ani nepoznáte. Při pocení se však z těla vytrácí kromě vody také velké množství minerálů, proto je potřeba při doplňování tekutin myslet také na jejich přísun. Samotná sůl už mnohdy nestačí, důležité je přemýšlet i nad celkovým prostředím v žaludku, které je přirozeně kyselé. Jako jídlo při závodech skvělým zdrojem minerálů je také banán. Namočený v soli sice není žádný gurmetský zážitek, ale je to neuvěřitelně účinný pomocník pro dlouhé běhy. Nebraňte se ani iontovým nápojům – existují i varianty bez cukru, na ty jede třeba Michal, Soňa má ráda klasiku. Pokud nemáte ionťák při ruce, zvolte vodu smíchanou s citronovou nebo pomerančovou šťávou a dejte do ní malinko soli.

3. Hmyz

Často se nám stává, že z léta nemůžeme najít fotku, na které nemáme brýle. Je to díky tomu, že si nechráníme jenom naše oči před sluncem, ale také před hmyzem. Taková muška v oku, to není nic příjemného. Proto oba oba nosíme sportovní fotochromatické brýle R2. Jsou zamazatmavovací a to znamená, že tmavnou podle intenzity světla. Když nesvítí slunce, jsou čiré, takže je nemusíme sundávat ani v temnějším lese, ani když se smráká. Proti komárům a klíšťatům volíme nástřik přírodním repelentem ( nikdy ho ale nestříkáme na oblečení, tím se tkanina ničí). Nebo nosíme speciální repelentní náramky, které hezky voní po levanduli ( jdou koupit např. V DM drogerii). Velmi praktické jsou také repelentní nálepky, které vydrží asi dva dny ( prodává např. Alza)

4. Nadměrné pocení

Při běhu se nelze nepotit. Jenže v létě je potu o dost více a tak může způsobovat nejenom intezivnější zápach, ale také intenzivnější tření kůže o sebe. Soňa mívala problémy s tílky bez rukávů, díky práci rukou při běhu měla bolestivě rozedřenou kůži v podpaží. Snadné řešení? Namazat místa vazelínou nebo ještě lépe (pro milovníky přírodnější kosmetiky) použít balzámy na rty eos – ty má ráda Soňa. Kůže pak hezky klouže o sebe a nic se nestane. Úplně postačí obyčejná vazelína, kterou seženete v každé lékárně, balzámy eos zase mají v různých drogeriích. Pokud chcete ale něco, fakt funguje, pak je to skvělá zinková mast Zitenax Active, zde je test z loňska. Doporučujeme mazat také vnitřní stranu stehen, zejména pokud nosíte kraťasy.

5. Bouřky

Počítejte si nimi, zejména pokud se vydáte na několikahodinový běh do hor. Plánujte dopředu možnou změnu trasy tak, abyste se vyhnuli nebezpečným místům, případně se mohli v nejhorší chvíli někde schovat. Tak jako v horách hrozí bouřka, v nížinách vás může zaskočit její následek. Blesková povodeň dokáže jindy pohodovou trasu v okolí Slap proměnit v boj o holý život. Vyprávět by o tom mohl Michal. Nezapomínejte si proto na podobné cesty zabalit vhodnou výbavu (jako plně nabitý telefon zabalený tak, aby se k němu nedostala voda, čelovku, větrovku a energetické tyčinky)

Leave a Reply