Když běžec čte: knížky o Zátopkovi

Začíná olympiáda v Riu a tak stojí za to zavzpomínat si na jednoho z největších českých olympioniků  – Emila Zátopka. My jsme si ho připoměli hned dvěmi biografickými knížkami: komiksem Zátopek a knihou Emil Běžec. Proč si je máte přečíst?

Přiznám se vám hned na začátku – narozdíl od Soni, nejsem zrovna nejrychlejší čtenář. Ovšem tyto dvě knížky jsem zhltnul během několika hodin. Mám rád, když mě něco inspiruje a taky poučí a to tyto knížky určitě splnily. Těším se, až v naší knihovničce sbírku knížek o Zátopkovi doplním tou zatím poslední Náš život pod pěti kruhy.

Komiks Zátopek

Bravurně nakreslená knížka Jaromírem 99, napsaná Janem Novákem mne zasvětila do Emilova života od dětství až po jeho nejslavnější hatrick v roce 1952 na olympiádě v Helsinkách.

Ihned, když jsem ji dostal do ruky jsem ji musel otevřít a zakoukat se aspoň do pár stránek. Když se začnete, tak se vám nechce skončit, jak skvěle a napínavě je poskládaná.

Vykresluje sice pro komiks typicky zjednodušeně, ale dostatečně věrně jeho dětství v Kopřivnici a poměry, ze kterých vyšel. Jeho dospívání v Baťově Zlíně, kde se zformovalo jeho celoživotní odhodlání a schopnost snášet útrapy a dřinu. Strhujícím způsobem pak popisuje Zátopkova vítězství, jeho tažení světem, překonávání jednoho rekordu za druhým a drcení soupeřů na všech frontách.

Emil je tady jako sportovec s velkým S, neboli superman, kterým pro mnohé byl a pro mnohé jím zůstane navždy. Popisuje muže, který byl nejenom individuálním sportovcem – bojovníkem nejen sám za sebe, ale také bojovníkem proti nespravedlnosti a jako oddaného přítele.

Komiks končí jeho největším úspěchem na vrcholu slávy, kdy porazil i ty nejmocnější a stal se nadějí, že každý může dosáhnout na svůj sen, když se bude dostatečně snažit. Končí tak, jak má každý komiks končit. Hrdina zvítězil a svět je zase o něco lepší. Krásná knížka, ke které se člověk za čas zase vrátí a znovu si ji rád prohlédne.

Kniha Emil Běžec

Pokud se Emilovi chcete dozvědět více, doporučuji si přečíst 285 stran, odkazujících na jeho světový rekord na 10km 28:54. Její autor, Pavel Kosatík skvěle slovy vykreslil život a osobnost výjimečného člověka s pohnutým osudem.

Kniha mi odkryla důvody Emilovy potřeby uznání, touhy být součástí společnosti. Připoměla mi, jak důležitá pro něho byla jeho žena Dana.

Narozdíl od komiksu, je tu vykreslené i období po Helsinkách.  Ve čtení ale musíte být pozorní, aby vám neunikly souvislosti doby. Sám jsem si ani teď nedovedu představit co Emil prožíval, čím mu hrozili po okupaci v roce 68, kdy byl nucen se stáhnout do ústraní.

Emil běžec nepopisuje jen největšího sportovce Československa, ale také hluboce lidského člověka toužícího po uznání, přejícího si, aby nikomu neubližoval a to i když jeho snaha vyznívala naprázdno a mnohdy zůstala nepochopená i těmi nejbližšími.

Po přečtení knížky jsem si opět uvědomil, jak moc je důležité najít v životě člověka, se kterým můžu sdílet nejenom výhry, ale také prohry a který má pochopení pro to, jaký jsem. Čtení je prostě krásná věc, díky němu objevuji nové obzory, ale také díky němu lépe poznávám sebe. A ta vůně papíru a tiskařské barvy, to prostě internet nebo čtečka nikdy umět nebude!

 

1 komentář

Leave a Reply