5 nejlepších vychytávek pro pleť, které je dobré dodržovat při běhání v zimě

Foto: Craft

Teploty nebezpečně klesají. Máme skvělé funkční oblečení, kvalitní boty, rukavice i čepici. Co ale zůstává bez ochrany? Náš obličej. Jak si ho chránit při větru, sněžení, mrholení i při teplotách pod nulou?

1. Výměna péče

Když běhám v nečasu a při neustálém střídání teplot, tak cítím, jak moje pleť dostává zabrat – je pak suchá, loupe se a pne. Já krémy střídám nerada. Když však udeří zima, vyměním svůj lehký, hydratační za hutnější texturu – pro suchou pleť – avšak stále ze stejné linie a od stejné značky. Je sice o dost mastnější, ale když jsem dlouho venku, tak o něm ani nevím. Když pak dlouho běžím, například v mrazu a když je chumelenice ( tak při nabírání dlouhých objemů)  – je moje pleť dokonale chráněná. Beru to jako nevidilnou rukavici.

2. Sázka na olej

Ještě raději než krémy, mám pleťové oleje. Líbí se mi na nich, že jsou většinou zcela přírodní a kůže je dobře vstřebává, není potřeba se bát mastného filmu. Když si pár kapek nanesete na vlhkou pleť, olej se okamžitě vstřebá. Já ho nanáším po ranním nebo večerním mytí pleti, kdy kůži jen lehce osuším do papírového kapesníčku. Jsem patronkou a tak mám ráda třeba oleje od české značky Nobilis Tilia, olej Arteris je dokonce přímo určený na ochranu pleti proti mrazu – a opravdu funguje.

3. Voda, voda, voda

Nemyslím tím jen pitný kvalitní pitný režim ( ten je ovšem i v zimě velmí důležitý a mnohdy na něho díky nízkým teplotám zapomínáme). Myslím tím i vodu pro pleť. Už dávno neplatí, že se hydratační přípravky v mrazu nesmí používat – že v pleti voda zmrzne a to ji poškodí. Vodu pokožka potřebuje pořád. Já pod krém nebo pleťový olej používám pár kapek hydratačního séra. Nejraději mám ty s kyselinou hyaluronovou. Ta totiž na sebe dokáže vázat vodu a udržet tak pleť ve formě i extrémních podmínkách.

4. Ochrana rtů

Při běhání v zimě trpí také kůže rtů. Nejhorší, co pro ně v zimě je, že když jim chceme rychle ulevit – tak si je olíznout. To vše ještě zhorší. Proto s sebou na běhání nosím malou tyčinky na rty. Mám ráda ty s obsahem výživného bambuckého másla. Muži zrovna moc těmto přípravkům nefandí, ale i Michal používá značku Sportique, která je svým designem určená pro sportovce, nepůsobí nijak zženštile a nemá žádné zabarvení. Praktické balení v tubě a s aplikátorem je skvělé na každý běh a vejde se snadno do kapsy. Pokud mám rty velmi suché, doma mi na ně pomůže speciální peeling na rty. Obrousí suchou kůži a rty zjemní. Já je používám např. od Éminence Organic nebo dobré má i Mary Kay.

5. Domácí první pomoc

Když po doběhnutí cítím, že moje pleť pne a že dostala opravdu zabrat (např. v chumelenici nebo v dešti), beru si na pomoc pleťovou masku. Není to žádná rozmařilost. Masky totiž během několika minut umí s pletí skvěle zapracovat. Já mám ráda hydratační nebo regenerační. Když nemám času nazbyt, dám si  masku (odzkoušenou, u které vím, že pleť v noci nedráždí) místo nočního krému a jdu s ní spát. Smyju až ráno. Pleť je pak zase ve formě – hladká a zdravá.

Leave a Reply