6 chyb, které dělají běžci při oblékání v zimě

Že se dá běhat v každém počasí a po celý rok? Ale ano! Aby však i v chladných měsících byl trénink komfortní a nepřinesl zbytečné zdravotní potíže, je potřeba dodržet několik pravidel a vyhnout se těmto věcem:

1. Mají odkryté kotníky

V reklamách na zimní běžeckou výbavu často vidíme, že běžci i ve sněhu nosí ty nejnižší ponožky a tak je jen mezi botou a koncem legín nebo běžeckých kalhot holá kůže. Ano, vypadá to hezky. Jenže taková frajeřinka vás může stát třeba zánět achilovky. My to děláme tak, že nosíme kompresní podkolenky, které skvěle chrání před nastydnutím a ve velké zimě nebo v mrazu je nosíme ještě s příměsí vlny merino. Krásně hřejí.

2. Nechávají zadek mrznout

Pokud běháte jen v legínách, tak i když jsou zateplené, tak zejména ženy trápí chlad na zadní a přední části. Může se tak snadno chytit zánět močového měchýře, i přesto, že ledviny jsou chráněné a v teple. Soňa proto proto nosí elastické termo kraťásky z funkčního materiálu, které obléká ještě na spodní prádlo a pod legíny. Když je jí opravdu veliká zima, nosí ještě zateplenou sukni. Má na bocích zipy, takže nebrání pohybu a zadní část i boky jsou krásně v teple. Michal to řeší tak, že přes elasťáky nosí běžecké kraťasy.

3. Nedostatečně si chrání krk

Ne každý výrobce termo nebo bežeckých trik myslí také na ochranu krku, takže velké množství bohužel nemá stojáček. A to je škoda. Pro nás je jednou z nejdůležitějších částí zimního oblečení termo tunel na krk. Je praktický, hezky hřeje, nepouští chlad ke krku a saje a odvádí pot. Důležité je, aby nebyl příliš široký a krk mírně obepínal. A také nesmí být příliš dlouhý, protože pak se nevejde pod běžeckou bundu.

4. Frajeří bez čepice

Jasně, ne každému čepice sluší, ale bez ní to prostě v zimě nejde. Hlavou odchází velké množtsví tepla a i když jste dostatečně oblečení, pod pokrývku hlavy nemáte, můžete pak snadno onemocnět. Zvlášť při běhu, kdy se na hlavě potíme a vítr nás tak ještě více ochlazuje. Důležitý je však výběr materiálu čepice. V klasické na lyže nebo na turistiku byste nevydrželi. Čepice musí chránit před zimou, avšak taky velmi dobře odvádět pot. Existují takové čepice, kterou jsou z tak příjemných a lehkých materiálů, že je na hlavě ani neucítíte. Pokud čepice fakt nemáte rádi (podobně jako Míša, protože Soňa mu kdysi řekla, že v ní vypadá jako kondom), může pomoct ještě jeden tunel, který jde použít jako čelenka nebo čepice – podle nálady. Možným řešením je také kapuce, ideálně taková, která přiléhá na čelo a tváře. Tak se chladný vzduch nedostane tam, kam nemá.

5. Příliš se navlékají

Je mráz a tak běžci často mívají pocit, že musí mít na sobě toho co nejvíce. Když se však rozběhnete a krev se rozproudí, ucítíte, že je vám přílišné horko a to dost může trénink zkazit. V horku to prostě není ono. Důležité je vrtsvení. Michal: To se před několika lety vymstilo Michalovi, když jsem šel poprvé zkoušet skialpy. Vzal si totiž na sebe snowboardové oblečení. Při stoupáních se vždy pořádně zpotil a při sjíždění myslel, že umrzne. Každou chvíli tak končil v restauraci na horkém grogu a že to pak dolů jelo!

Při běhu je to podobné – čím rychleji běháte, tím méně se oblékejte. Nám se v zimě osvědčilo běhat v termo triku doplněném o vestu nebo větrovku. Jakmile klesnou teploty hlouběji pod bod mrazu, oblékáme obojí.

6. Zapomínají na reflexní prvky

Pokud jste sami řidiči, tak určitě taky víte, jak snadné je ve tmě přehlédnout člověka, co má na sobě tmavé oblečení – prostě vůbec nejde vidět. Proto nejenom ve městě, ale hlavně při běhání po silnicích, je nutné mít na oblečení dostatek reflexních prvků. Jestliže chcete rychle zjistit, jak to vaše září, zhasněte a vyfoťte si  svůj kousek s bleskem. Pak na fotce uvidíte, jak moc záříte. Fajn jsou i speciální reflexní pásky které si dáte na ruku nebo na nohu nebo fajn jsou i led blikačky. Chytré jsou také speciální spreje, které nastříkáte přímo na oblečení nebo na kůži a to tato vrstva odráží světlo a krásně svítí. Pak jen stačí umýt nebo vyprat.

Leave a Reply