Jak vyběhat kapra

Foto: fotolia.com

Vánoční svátky jsou postrachem mojí domácí váhy. Třese se, až se po několikadenních žranicích přivalím do koupelny a pokusím se ji rozšlápnout vedví. Nebo alespoň zarazit do podlahy. A opravdu, zdá se, že má váha schválně ukazuje mnohem vyšší čísla, aby mě donutila něco dělat. Přece jsem toho nemohl za pouhé tři dny sníst tak moc!

Pokud se vám Vánoce co Vánoce stává totéž, co mně, zkusme to letos udělat jinak. Pojďme na to vědecky. Pojďme se mrknout, čím se nacpáváme a jak zbavit svou váhu strachu z naší návštěvy.

Tak tedy, začněme od večeře. Rybí polévka, kapr, bramborový salát, kapka vína a na zakousnutí trocha toho vánočního cukroví. Celkem to dělá 7040 kJ – to věru není málo. Pro mě s 95 kily to představuje běhat šestkovým tempem 17 kilometrů, proti tomu Soňa musí dát celých 30 (jenže tady je příroda trochu nespravedlivá – ona má dobré spalování, a tak si může jíst, co se jí zlíbí a nepřibere).

Takže na Hod boží pěkně 17 kilometrů a nemusím mít výčitky ze Štědrého dne. Po doběhu je ale všude spousta nástrah. Spousta cukroví, dobroty jsou na každém stole. Jak jen odolat? Podlehnout! Takže jeden rohlíček, druhý, medvědí pracna a co teď? I na to mám recept. Po každém kousku cukroví pěkně 100 metrů běhu. To není tak strašné, Soňa totiž musí dát skoro dvakrát tolik.

V průběhu Vánoc jsou i další nástrahy – třeba kachna s knedlíkem, zelím a plzní. Tak to je pro mě 9 kilometrů, ale protože si k tomu dám i trochu cukroví, svižná desítka je jistota.

Vánoce trvají tři dny, ale návštěvy zaberou ještě o chloupek více. Když k tomu připočteme Silvestra, nezbývá než počítat s tím, že za poslední týden v roce musím naběhat více než 100 km. Ještě, že jsou Vánoce jen jednou do roka. Častěji by mě taková porce kilometrů a hromada jídla zaručeně zabila.

Ale teď vážně. Sice by 100 kilometrů moji váhu zachránilo, jenže to je nesmysl. Tohle není ta správná cesta. Pokud jsem v poslední době stíhal běhat každý měsíc jen něco málo přes 100 kilometrů, nemůžu navýšit objemy tak, jako bych chtěl dát ve stejnou dobu 400, to opravdu není nejlepší nápad. Obvykle se doporučuje navyšovat objemy po 10 %. Proto je moje rada jednoduchá – raději se necpěte nebo jen tolik, kolik můžete snadno vyběhat.

Co vy, jak bojujete proti vánočním kilům? Zkusili jste si někdy přepočítat kila na kilometry? Pokud ano, napište nám pod článek své receptz – ať už na to, jak se překonat nebo jak mlsat a přitom nehřešit.

3 komentáře

  1. Já se bez mučení přiznám, že přes Vánoce to moc neřeším:). Na zhubnutí mám pak zbytek roku:).

  2. Já to chtěla vyběhat nebo vycvičit jinak, ale když se o mě do toho všeho pokouší nějaký bacil, tak to nevidím nadějně :/

Leave a Reply