Jak vzniká sportovní oblečení Eleven

Myslela jsem si, že sehnat hezkou běžeckou čelenku není problém. Pěkně jsem se spletla. Nelíbil se mi buď design nebo cena. Když jsem pátrala na internetu, objevila jsem nakonec českou značku Eleven. Tady měli čelenek tolik a za super peníze, že jsem si pomalu ani nemohla vybrat. Ale nedělají jenom čelenky, dělají toho pro sportovce mnohem více. Vyrábí sportovní oblečení, které vypadá tak, jak chcete vy. Protože nás zajímá, jak se věci, které každý den používáme dělají, vyrazili jsme se do Jablonce podívat.

Vypravili jsme se sem, zrovna když byla vyhlášená sněhová kalamita. Zasněžené město tak, že lidé museli chodit po silnici, protože na chodnících leželo tolik sněhu, že se ani o chodnících nedalo mluvit. I přes takovou sněžnou bariéru a chumelenici, že nebylo vidět skoro na krok, jsme nakonec dorazili před moderní budovou, jejíž první část je obchod – tady jsme byli jako v ráji (Michal: Hlavně Soňa, která si potrpí na různé kombinace oblečení.). Barevné a velmi vkusné čepice, rukavice, trika, bundy, elasťáky a hlavně nás tu čekaly všechny ty čelenky…ach! Prostě jsme nevěděli, kam dřív s očima.

32354024626_efe39def62_o

Hned na to nás přivítal zakladatel firmy – Jiří Výbora. Už od pohledu bylo jasné, že tento muž doma u televize nesedí. Sám sportuje a tak dobře ví, jak je pro sportovce důležité, aby vše perfektně sedělo a fungovalo.

Jak jsme se dozvěděli, Eleven je ryze česká firma, která se kromě výroby produktů pod vlastní značkou zaměřuje také na zakázkovou výrobu sportovního oblečení pro firmy, sportovní kluby, ale i pro jednotlivce. Navrhnou vám design a vyrobí vše, co si budete přát. Samozřejmostí jsou funkční materiály. Můžete si tu nechat vyrobit cyklistické dresy, oblečení pro běžce, ale také vše pro spousty jiných sportů.

32242945562_7a70c99271_o

Poté, co jsme se dostatečně nabažili prohlídkou prodejny, vyrazili jsme na to, proč jsme sem vlastně přijeli – na samotnou výrobu. Nějak nám nešlo do hlavy, jak je možné vyrábět designové sportovní oblečení i v malých sériích nebo dokonce kusově – přitom celý vzhled do sebe dokonale zapadá a vše má prvotřídní kvalitu. Výroba je součástí stejné budovy, jako prodejna. Prošli jsme si ji tak, jako se to děje při převzetí zakázky.

Vše začíná u grafiků: zákazník jim vysvětlí svoji představu a oni připraví návrh. Mohou použít téměř jakékoliv barvy. Cokoliv, co jde vytisknout na tiskárně, může být i na dresu.

Jakmile je návrh schválený, převedou grafici návrhy na tiskové podklady pro jednotlivé velikosti oblečení. Díky tomu, že jsou střihy jednotné, je vše zautomatizované. Tiskne se na papír pomocí velkoformátových inkoustových tiskáren. Vypadá to, jako by se tady šilo z papíru.

32354021506_2852f06bc1_o

Až ve třetí místnosti to do sebe začíná zapadat. Je tady „mandl“ ( jen trošku větší než ten, co známe z čistíren oblečení). Tady se střihy z bílé funkční látky kompletují s potištěným papírem a nechávají projet „mandlem“. Na druhé straně stroje vyjíždí krásně obarvená látka a úplně vybledlý papír. Tohle je zázrak sublimační technologie, kdy se za velkého tlaku a tepla přenáší tisk z papíru na textil. Proto je možné, aby byl každý dres, každé tričko nebo čelenka unikátní.

32393255365_ea52bd927d_o 32393255915_bba15e9d39_o 31550823914_7f88e4c864_o

Poslední místnost je plná šicích strojů. Tady švadleny z jednotlivých kousku skládají jako puzzle celé dresy a pak je sešívají dohromady. Používají ploché švy, díky nim pak na těle nic nedře. Nakonec se výsledek pečlivě kontroluje, aby na expedici bylo vše perfektní.

32354015396_82cbceac15_o

Na expedici se také s Elevenem loučíme, tady se vše zabalí a odesílá ke klientům. Díky propracovanému systému se tak od okamžiku zájmu dostává zboží ke klientovi do jednoho měsíce.

32353986236_f37635d252_o

My jsme byli nadšeni, že opět víme něco nového. Něco o tom, jak vznikají věci, které pak bereme na naše běžecké výlety. A také máme dobrý pocit z toho, že tady v republice existují kvalitní české značky, za kterými stojí zajímaví lidé, skvělé nápady a hlavně nadšení ze sportu.

32242945332_9f6b8b3fb7_o

Leave a Reply