3+3 věci, které nás naučil běh

Že běhání mění život? Nejenom to, také i lidi – stejně, jako nás. Toto nás naučil:

SOŇA:

Pokoře a trpělivosti

Mám ráda, když je všechno rychle a hned. Zbožnuji viditelné výsledky a když vše pěkně „odsejpá“. Jenže u běhu to neplatí. Tady vše chce svůj čas – zlepšování, osvojování si nových návyků. Výsledky také nejsou vidět ihned. Když se však do toho vloží energie a pravidelnost, začne se sklízet kýžené ovoce.

Poslouchat svoje tělo

Vždycky jsem si myslela, že moje tělo funguje tak nějak samo. Ale moc jsem ho nevnímala a nečetla jeho signály. Teď už vím, že musíme spolupracovat. Řekne si o to. Každá bolest má svoji příčinu. Když jsem moc unavená, zvolním, odpočívám. Jindy zase vím, že energie je přespříliš a já ji pohybem potřebuji vyventilovat.

Týmovému duchu

Soutěžení jsem odjakživa nenáviděla. Připadalo mi stresující a násilné. Taky jsem nechápala, proč bych neměla běhat jen tak pro radost a běhat závody, když (většinou) nevyhraju. Jenže ono to má své kouzlo a takové závody typu Vltava Run mají atmosféru naprosto nepopsatelnou. Tady jsme všichni za jednoho, poporujeme se a chceme zvítězit!

MICHAL:

Nikdy nevíš, jestli to zvládneš, dokud to nezkusíš

Když jsem chtěl zkusit svůj první horský maraton, měl jsme z něj opravdu respekt. Přece jen něco jiného, je běžet 42 kilometrů ve městě a téměř 50 s převýšením 3000 metrů ve čtyřiceti stupních. Když jsem doběhl do cíle, nevěřil jsem sám sobě, že toho jsem schopen.

Únava je často jen pocit

Určitě to také znáte. Občas se mi stane, přijdu na závod a říkám si: „Tak to bude dneska průšvih. Vůbec se necítím.“ Pak zazní výstřel, něco se zlomí najednou běžím jako o závod, vítr mi sviští kolem uší. Lidi kolem trasy fandí a já si připadám, že jsem ten nejrychlejší běžec na světě, kam se hrabe Bolt, Farah, Kipchoge. Nakonec to je i pěkný výsledek a dobrý čas.

Běhat se musí hlavou

Při jednom horském závodě jsme celých prvních 5 km vytrvale stoupali. Zhruba po prvním kilometru mě předbíhal jeden kluk a volal: „Tohle je běžecký závod, tak konec chůze a běžet!“ Nenechal jsem se jím rozhodit a nakonec jsem byl ještě před vrcholem před ním a v cíli taky.

Foto: Zdeněk Zatloukal pro Nutrend

Leave a Reply