6 důvodů, proč miluji kokosový olej

Jedna malá lahvička toho v sobě tolik ukrývá! Je to skvělá věc nejenom pro běžce. Já ho používám od hlavy až k patě, zevnitř i zevně. Takto se mi osvědčil:

1. Dopuji se energií na celý den

Když mívám tréninky nebo náročný den v práci, začnu den pořádnou snídaní. Moc ráda mám nejrůznější kaše a mým favoritem jsou jáhly. Sladím je cukrem z kokosových květů, ale tu pravou chuť a vláčnost tomu dodá až právě kokosový olej. Bez něho by jídlo bylo suché a ne tak dobré. Když si dám kokosový olej ráno, mám pak energii na dlouho a taky nemám hned hlad.

2. Používám ho, když na mne něco leze

Oleje jsou známé v ajurvédě k detoxikaci organismu. Kokosový olej používám hned, když cítím, že bych mohla být nemocná. Jakmile se probudím, dám si do pusy lžíci oleje a ten pak v ní 15 minut převaluji. Tento způsob se jmenuje oil pulling. Vypadá to legračně a taky nemůžu mluvit, ale stojí to za to. Ale pozor – nepolykám ho!  Olej na sebe navazuje všechny škodlivé látky a toxiny v puse. Vše po čtvrthodině vyplivnu a pak si umyju zuby. Pomáhá to v počátečních stádiích nachlazení.

3. Bělím si s ním zuby

Jak jsem u přechozího bodu zmiňovala, oil pulling má kromě detoxu a antibakteriálních účinků ještě jednu velkou výhodu – je výborný na bělení zubů. Dočetla jsem se, že ho tak používá i herečka Gwyneth Paltrow. Kokosový olej přirozenou cestou rozjasňuje zuby, neničí sklovinu a odstraňuje barevné usazeniny. Nečekejte ale zázraky. Účinek je pozvolný a chce to opravdu pravidelnost.

4. Zjemňuji s ním kůži

Kokosový olej, protože je přírodní, tak ho kůže velmi dobře přijímá. Když mám suchou pokožku, zejména při zimním běhání, sahám po kokosáku místo tělového mléka. Aby však olej nemastil a rychle se vstřebal, mažu se jím ihned po sprše, na ještě vlhkou pokožku. Je vhodný také pro muže, protože nijak výrazně nevoní. Osvědčil se mi také na dovolené, jako skvělá a zklidňující péče po opalování.

5. Dělám s ním ty nejlahodnější palačinky

Kdysi mi kamarádka poradila, ať na kokosovém oleji osmažím palačinky. Prý je zdravý, nepřepaluje se a ta chuť. A měla pravdu. Palačinky získají jemný exotický kokosový nádech. Stačí je jen polít javorovým sirupem a opravdu si pochutnáte.

6. Zaceluji si jím konečky vlasů

Při běhání dost trpí konce mých vlasů – culík se neustále tře o bundu nebo triko a protože nemám nijak extra kvalitní vlasy, takže to jde pak na nich i vidět. Po mytí proto velmi malé množství ( o velikosti zrnka čočky) promnu v dlaních a nanesu na konce. Jsou pak krásně vyživené, lesklé a hladké. Opravdu ale oleje nepoužívejte více, jinak budete mít vlasy slepené, mastné a nehezké.

Pár mých rad na závěr:

Kokosových olejů je v obchodech spousta. Já si kupuji ty přírodní, v bio kvalitě, s přirozenou, jemnou vůní čerstvých ořechů. Tady u nás se mi nejvíce osvědčily značky Saloos, Alnatura a Purity Vision. Kokosový olej je tekutý při teplotě nad 20 stupňů, pod touto teplotou má konzistenci tužšího másla. V létě ho proto uchovávám v lahvičce, ale v zimě v kelímku – snadno ho pak vyberu lžičkou. Doma mám vždy jeden a snažím se ho rychle spotřebovat, aby byl čerstvý. Jeden proto mám na tělo i na vaření.

Kokosový olej jsem si koupila i loni v Indii, na farmě s kořením. Prodávají ho tam všude a stojí opravdu pár kaček. Tento byl nefiltrový a nečištěný. Chuťově nebyl sice nic moc, zato na těle nádhera. Ještě lépe se vstřebával a zjemňoval kůži. Indové ho hojně používají k vaření, ale k péči o vlasy, na kterých si opravdu velmi zakládají.

 

Leave a Reply