Na co se můžeme těšit v roce 2017

O víkendu jsem se místo běhání vydal na procházku. A nebylo to ledajaké proházení! Vydal jsem se na mnichovské výstaviště, kde se od neděle do středy konal největší sportovní veletrh v Evropě – ISPO. A protože je Soňa pryč, tak jsem tam jako sportovní nadšenec nemohl chybět a zjišťoval jsem, co je nového nejen ve světě běhu.

Donutil jsem se vstát v 5 hodin a vyrazil do 360 kilometrů vzdáleného cíle. Protože se na výstavu spolu se mnou chystaly tisíce lidí, musel jsem si na některých stáncích domluvit předem schůzku, abych se tam vůbec dostal. Známé značky i naprosto exotičtí vystavovatelé se na mně na každém kroku snažili udělat dojem. Připadal jsem si jako malý kluk, který poprvé vstoupil do největšího hračkářství na světě. Sportovní náčiní na myslitelné i nemyslitelné sporty. Výživa, sportovní doplňky, zdravotní pomůcky, nechybělo snad vůbec nic, co by jen vzdáleně se sportem souviselo.

Abych se zorientoval, vyrazil jsem nejprve na obhlídku produktů, které získaly nějakou cenu, tady jsou tipy, které za to stály:

Batoh Salewa ULTRATRAIN 18 BP

Batoh není primárně určený na běhání, ale protože mám jeho předchozí verzi a absolvoval jsem s ním několik dlouhých běhů, včetně Sky Maratonu, můžu ho na tyto extrémní rychlé přesuny směle doporučit. Oproti předchozí verzi ale přináší několik skvělých inovací. Popruhy z materiálu, který je lehoučký, ale zároveň se skvěle přizpůsobí tělu a nikde nedře. Systém stahování zajistí, že i když batoh nenaplníte, nebude vám v něm vše skákat. Takže s ním můžete směle vyrazit i na farmu pro vajíčka s jistotou, že omeletu si uděláte až doma.

Boty Salming Trail 5

Salming vyrábí úžasné závodní boty. Jejich současné trailovky mají skvělé vlastnosti, až na jednu jedinou, grip. Zejména na traverzech se projevuje jejich až příliš kompromisní podešev. Nová bota s podešví od Vibramu slibuje zcela jiný zážitek. Konstrukce špičkové závodní boty pro delší vzdálenosti a podešve experta na trail – to je spojení, které nemůže dopadnout špatně. Těšíme se, až tuhle novinku vyzkoušíme.

Hodinky Garmnin Fenix 5

Garmin u své vlajkové lodi vynechal řadu 4. Jednak proto, že významný čínský trh nemá číslovku 4 rád – symbolizuje smrt a neštěstí, ale také proto, že ji původně připravoval, ale nakonec dal funkce připravované pro 4 řadu k dispozici všem majitelům Fenixu 3. Fenix 5 je svému předchůdci velmi podobná, přichází ale ve třech verzích. Od nejmenší verze, kterou ocení zejména ženy, přes střední velikost, určenou všem běžným uživatelům. A nakonec verzi X – největší variantu pro ty nejnáročnější. Fenix 5 X přináší kromě všemožných drobných vylepšení zejména podporu map. Bude to určitě zajímavý a velmi žádaný kousek mezi extrémními běžci a stylovka pro hobíky.

Bunda ONE MYTHOS LADY GTX SHAKEDRY

Tak tenhle kousek mě opravdu dostal. Bunda neuvěřitelně lehká jako pavučinka. V podstatě se jedná o čistou membránu Gore-Tex sešitou do podoby bundy. Bunda se tak hodí na běhání v tom nejnepříjemnějším počasí. Stačí popoběhnout, poskočit si a je suchá, všechny kapky z ní spadnou a nedostanou se dovnitř, naopak se veškerý pot odpaří a dostane membránou ven. Podobné bundy přinese na trh většina prémiových výrobců. Jen si dejte pozor a vybírejte opravdu ty z materiálu Gore-Tex.

In je vše, co je hybridní

Zajímavé produkty však nebyly jen mezi vítězi. Každý se snažil něčím zaujmout. Mezi výrobci snad nebyl nikdo, kdo by nenabízel produkt, který není hybridní. Spojení různorodých vlastností – ať již materiálů, nebo schopností, je chytré. Teprve čas ale ukáže, která řešení zůstanou a která upadnou v zapomnění.

Bota Salewa ULTRA FLEX MID GTX

Bota, která v sobě spojuje konstrukci klasické turistické boty a boty běžecké. Je určená pro intenzivní turistiku. V podstatě to, co děláme nejraději – rychlé horské přesuny. Závody, jakým je třeba Horská výzva. Pro někoho běh, pro jiného rychlá chůze. Nebo prostě jen pro radost si vyběhnout na Sněžku na východ slunce.

Vibram nesmeky

Do neděle jsem si myslel, že v nesmecích už nikdo s ničím převratným nepřijde, ale mýlil jsem se. Vibram ukázal svoji specialitu – nesmeky, které se snadno nasazují, skvěle na botě drží a nemají kovové hroty. Že je to nesmysl? Není. Místo hrotů jsou na kontaktní straně pásky podobné těm, které známe ze skialpů. Při používání tak nesmeky neklapou. Nejste tak centrem nevítané pozornosti a přesto máte jistotu stoprocentní stability.

Columbia Montrail

U nás v běhu málo známá značka, se snaží v poslední době prodrat na výsluní. Útočí na nás velkým možstvím běžeckých trialových modelů. Pokud budou v běhu stejně kvalitní, jako ty turistické, určitě se můžeme těšit, že se začnou v brzké době objevovat na nohách špičkových horských běžců.

Doplňky

Ze spousty nabízených doplňků bych chtěl vyzdvihnout zejména ty, které se starají o naši bezpečnost. Různá světýlka, blikačky, reflexní pásky, spreje a podobně byly k vidění u spousty stánků. Za všechny jen malá ukázka lehoučkého superodolného bezpečnostního svěla.

Materiály

Už loni se nám dostaly na testování zajímavé kousky oblečení z nejnovějších materiálů. Stále zůstávají výsadou prémiových značek, ale postupně je uvidíme stále častěji. Je to jednak již zmiňovaný Gore-tex. Sám o sobě není tato membrána novinkou, ale způsob použití je zcela unikátní a ultralehké bundy z tohoto materiálu budou brzy k vidění na našich horách. Polartec Alpha – kroutím hlavou pokaždé, když si beru bundu nebo vestu z tohoto materiálu. Nejde mi do hlavy, jak se jim to v Polartecu povedlo. Bunda, která z jedné strany chrání proti větru a dešti a z druhé propustí páru ven. Je to podobné, jako u membrány Gore-tex, jenže Polartec navíc i hřeje. Díky prodyšnosti se ale pod ním nepřehřívám. Letos se z tohoto materiálu objeví spousta dalšího oblečení. Skvělá zpráva pro muže je, že například šortky Salewa Pedroc Polartec Alpha, takže už i my muži můžeme mít zadní část v teple.

Několik dalších novinek a zajímavostí od Salomonu, UVEXu, THULE, Dynafitu, Jack Wolfskinu a dalších najdete v naší fotogalerii. Při jejím prohlížení se můžete těšit na úžasné novinky, které nás letos čekají.

Leave a Reply