Testujeme běžeckou výbavu: bundy Transformer od Kilpi

Dva měsíce naším testováním prošly zajímavé technické softshellové bundy Kilpi, které se dají použít také jako vesta. Obstály při běhání nebo by byly spíš vhodné na běžky či na turistiku? Tady je naše hodnocení: 

 SOŇA:

Minulý rok jsem si od Kilpi pořídila na běhání zateplenou prošívanou sukni a byla jsem z ní nadšená – při běhu nebránila pohybu a přitom hřála tam, kde jsem potřebovala. Když jsem proto dostala možnost otestovat softshellovou bundu Transformer, neváhala jsem ani chvilku.

Když se mi do rukou dostala poprvé, hned se mi líbila. Avšak připadalo mi, že na běhání bude moc silná. Říkala jsem si, že jsou super odepínací rukávy, tak v ní budu když tak běhat jen jako ve vestě. Jenže brzy nastaly velké mrazy a tak nastal ten pravý čas ji vyzkoušet.

Nejprve jsem ji testovala kompletní. Pohyb v ní byl komfortní, nikde mě netáhla a s rukama šlo volně pohybovat. U běžeckých bund miluji na rukávech průstřihy na palce, protože je mi pak hezky teplo na ruce – ty já mívám hned studené. Ocenila jsem také stahování u krku a u pasu, když je velká zima, chlad se k vám nemá šanci dostat.

Byla jsem překvapená, jak při běhání materiál krásně “dýchal”. Nebylo mi horko a přitom se ke mně nedostal vítr – bunda neprofoukne. Ocenila jsem to zejména v Beskydech, když jsem běhala po zasněženém golfovém hřišti, kde to místy pěkně fičelo.

Když bylo tepleji ( zhruba okolo nuly) , sundala jsem rukávy a běhala jenom ve vestě. Ta hřála i chránila místa – která potřebuji – hlavně hrudník a taky záda. Při běhání s sebou vždy musím mít kapesníky a taky jsem nechtěla tahat kapsičku okolo pasu. Kapesníky jsem nosila v náprsní kapsičce, mobil jsem si dala do boční. Jak už psal mIchal – skvěle tam seděl a vůbec jsem necítila, že s ním běhám.

Můj verdikt

Skvělá bunda, kterou využiju nejenom na běhání v přírodě a ve městě, ale také si ji určitě vezmu na běžky nebo na výšlapy – takže ji využiju nejenom v zimě, ale po celý rok. Jedinou věc bych k bundě ještě přidala – jsem holt ujetá na kapuce. Tu buch u ní ocenila, ale jinak je to velká paráda a určitě s ní neuděláte chybu.

MICHAL:

V chladnějších měsících, ale také při delších výletech do hor často přemýšlíme, co na sebe tak, abychom byli dobře chráněni, ale zároveň se nepřehřívali. Tento mnohdy skoro neřešitelný rébus se snažíme trochu rozplést tím, že pokud možno co nejvíce vrstvíme a můžeme pak jednu či více vrstev hodit do batohu. Nově nám ale k úspěšnému řešení pomáhá skvělá bunda Kilpi, ze které si snadno uděláme vestu a velmi rychle tak upravíme tepelnou pohodu podle okamžité preference.

Co mě zaujalo jako první, byl doslova sametový pocit z materiálu. Stejně tak střih je velmi pohodlný a záda jsou příjemně dlouhá. Díky tomu v zimě dobře chrání bedra a zadek. Spodní lem jsem si navíc dotáhl, díky všité, snadno přizpůsobitelné gumě tak, že mi seděla stále na svém místě.

Při posledních bězích, po oteplení, jsem zase ocenil možnost odepnout rukávy. Příjemné jsou také záda a části v podpaží z lehčího a prodyšnějšího materiálu. Zepředu jsem tak neprofoukl a ze zad se mi mohl pohodlně odpařovat pot. Hlavní funkční části jsou z vícevrstvého materiálu, ten zajišťuje solidní odvádění vody od těla a zároveň brání profouknutí zvenčí.

Kromě velmi příjemných funkčních vlastností jsem ocenil pevné kapsy. Na kratší běhy nenosím ledvinku, a tak vždy řeším kam nacpat telefon, abych mohl cestou fotit. Do kapes není problém vložit i opravdu velký telefon. Díky střihu v kapse neskáče, ale ani nikde netlačí.

Za celou dobu jsem narazil na jedinou výtku, a to absenci silikonového pásku. I přes to, že bunda sedí po přitažení velmi dobře a je dost dlouhá, pro někoho s plošším pozadím, než mám já, by to přece jen mohlo být vhodné.

Můj verdikt:

Kilpi Transformer bych doporučil na pravidelné zimní běhání, běžky nebo skialpy. V teplejších měsících pak bude skvělým parťákem do hor ať již na takové to naše pobíhání nebo na klasickou turistiku. Výhodou může být i při balení – zabijete hned dvě mouchy jednou ranou.

Leave a Reply