9 věcí, které děláme po doběhu

Když máme náročný trénink nebo jsme po dlouhém běhu, hodně záleží, co uděláme právě po něm – díky tomu se pak další dny budeme buď cítit fajn nebo dost špatně. Toto nám pomáhá, abychom byli ok:

1. Protahujeme se

Jakmile doběhneme, je důležité svaly, které pracovaly, dostatečně protáhnout a udělat si závěrečný strečink. Pokud je velké zima, provádíme ho v chodbě našeho domu nebo rovnou v bytě.

Když se neprotáhneme, svaly se začnou zkracovat a taky bolet – a ne jen chvilku, klidně i několik dní. Proto těchto pár minut stojí za to si udělat a nevynechávat je.

2. Převlíkáme se hned do suchého

Při běhání, i když je zima, se běžec většinou nenachladí – nachladí se, když se mokrý po doběhu přestane hýbat a zůstane venku. Proto my, pokud možno, jdeme hned do sprchy a pak do suchého oblečení. Takže cesta po schodech ke dveřím bytu je sprint o to, kdo bude dříve ve sprše. Někdy není sprcha hned k dispozici, ale okamžité převlečení je nutné.

3. Hodně pijeme

Po doběhu víme, že je potřeba dodat tělu tekutiny, které pocením ztratilo. Soňa má ráda sportovní nápoj Magneslife a pak Regener, který je vhoný po těžkém nebo dlouhém tréninku, či intervalech. Necítí se po něm tak unavená a snadněji pak mezi tréninky nabírá energii. Michal má rád tekutý nápoj Unisport. Dává si ho půllitrovky, kterou pak vypije jako nic.

4. Dodáváme tělu energii

Dobrou zprávou je, že půl hodiny po doběhu, si můžete dopřát prakticky „cokoliv“ k jídlu a tělo to dobře spálí. Neříkáme, že si pokaždé máte dávat tabulku čokolády nebo zákusek, ale není nutné tolik přemýšlet. Pokud si jídlo nemůžeme dát brzy po tréninku, bereme si s sebou alespoň banán, jablko nebo raw či proteinovou tyčinku. Tělo pak má hned z čeho brát a nedostaví se okamžitá únava.

5. Dopřáváme si regenerační běh

Pokud jsme absolvovali dlouhý běh nad vzdálenost půlmaratonu, druhý den si dáme lehkých, pomalejších pět kilometrů. Je to podobné, jako protažení hned po doběhu. Pomáhá nám to rychleji regenerovat a chrání nás před problémy se svaly.

6. Naložíme se do vany

Když cítíme, že nás svaly hodně bolí, skvěle pomáhá podvodní bublinková masáž ve vířivce nebo sauna. Ne vždy ale máme čas tam zajít a taky to teď nejde, tak pomůže 20minutová koupel s přísadou uvolňující svaly. Nám se osvědčila například mléčná koupel s arnikou.

7. Děláme si lehkou masáž

Unaveným svalům uleví, když si je po sprše nebo koupeli natřeme a jemně je promasírujeme olejem nebo jiným uvolňujícím přípravkem. Výborně se nám osvědčily oleje s výtažky z arniky, mentolu, kafru a dalších bylinných složek.  Je však nutné, nanášet je na ještě vlhkou kůži ihned po mytí – díky tomu pak  nebude mastná a oleje se ihned snadno vstřebají.

8. Používáme válec

Dříve jsme si mysleli, že masážní válce jsou jen taková módní frajeřinka a teď jich máme doma několik. Jsou velmi důležité – díky nim účinně uvolníme svaly a šlachy. Většinou tam, kde nás to více bolí, masírujeme co nejdéle.

9. Jdeme brzo spát

Oba dva si rádi pospíme. Proto chodíme v pracovní dny spát nejpozději v jedenáct, když jsme po tréninku, tak klidně i dříve – jak si tělo řekne. Na televizi se většinou nedíváme, a tak jediné co nás od spánku zdrží je, když po tréninku ještě na poslední chvíli připravujeme článek na druhý den a věřte, někdy je to pěkná dřina.

 

Foto: Dušan Štraus pro LOLË

Leave a Reply