10 tipů, jak se starat o běžecké oblečení

Oblečení na běh není někdy úplně levnou záležitostí a tak je důležité se o něho starat tak, aby kvalitně a co nejdéle plnilo svoji funkci. Nám se z vlastní zkušenosti osvědčilo toto: 

1. Po doběhu hned do pračky

Když doběhneme, jdou všechny spocené věci, ještě mokré, hned do pračky. Proč? Bakterie se na tkanině začnou množit, oblečení je cítit více a více a hůře se vypírá, takže pak i po vytažení z pračky smrdí. Když se vypere ihned, tak ne.

2. Obracíme naruby a kontrolujeme kapsy

Všechno, než skončí v pračce, obracíme naruby. Je to hlavně kvůli potiskům, které pak déle vydrží a neodlepují se. A taky vždy zkontrolujeme, jestli jsou zapnuté všehny zipy a pak kapsy, jestli v nich něco není. Určitě to taky znáte, že takový vypraný papírový kapesník může napáchat velikou paseku!

3. Funkční jen s funkčním

Běžecké oblečení nepereme nikdy s jiným prádlem. Je to proto, že netřídíme barvy a tak by se u jiných materálů mohlo stát, že barevně zaperou ostatní. Funkční materiály, i přestože jsou různobarevné, barvy nepouští.

4. Vybíráme si prací prostředky

Nepereme v klasickém pracím prášku, ale ve speciálním tekutém, určeném přímo na sport, který zachovává funkci membrán, je šetrný a dobře vypere. Super je, že jde sehnat všude, i v obyčejném supermarketu.

5. Jsme ekologičtí

V poslední době ale pereme úplně bez jakéhokoliv pracího prostředku – objevili jsme speciální prací vajíčko, které obsahuje dva druhy perliček – černé a bílé. Upřímně, ještě jsme technologii jeho praní podrobně nezkoumali, ale jedno je jisté – nezatěžuje životní prostředí a máme zkušenost, že prádlo je vyprané dokonale. Jedno vajíčko, podle druhu, vydrží asi 40 – 60 praní a když se perly zmenší a vyperou, stačí jen zakoupit náhradní náplň. Líbí se nám, že vajíčko si s potem poradí stejně dobře, jako prací prostředek.

5. Nepoužíváme aviváž

Na sportovní oblečení aviváž nepatří, uvádějí to často i výrobci na etiketách. Aviváž totiž u tkaniny způsobí to, že se na ni “nabalí” a tím pádem sníží funkčnost membrán a taky pak funkční materiály neplní svoji funkci – dostatečně neodvádějí teplo a vlhkost od těla. A taky nám připadá, že celkově snižuje životnost oblečení.

6. Pereme na speciální program

Sportovní prádlo se musí prát jemně a na nízké teploty. My na naší pračce už máme přednastavený program Outdoor a některé pračky mají přímo program Sport. Naše praní trvá na třicítku půl hodiny, když je prádlo opravdu špinavé, pereme ho klidně i hodinu.

7. Sušíme na ramínku

Zejména běžecké bundy nedáváme na sušák nebo šňůru ( vytlačí se na ně), ale sušíme ho přímo na ramínku, které má kulaté konce a neudělá na ramenou nehezké vytlačeniny. Bundičky tak uschnou rychle a můžou pak jít přímo do skříně.

8. Kolíčky jen výjimečně

Na bežecké prádlo používáme kolíčky, jen pokud je na balkoně a je vítr. Vytlačené kolíčky jdou totiž po uschnutí vidět a nevypadá to ani hezky, ani to není dobré pro prádlo. Když už kolíčku použijeme, tak jen jeden a nejlépe ho přichytíme na švu nebo tam, kde to nejde vidět. A pozor na dřevěné kolíčky, ty i barví!

9. Vyhýbáme se slunci

Když běžecké věci sušíme venku, máme je vždy obrácené naruby a nedáváme je nikdy na přímé slunce. Pod slunečními parsky totiž barvy velice rychle blednou ( u některého oblečení stačí i jediný den!) ale hlavně, UV zářením se ničí i funkční materiál.

10. Střídáme věci

Běžecké oblečení se snažíme střídat a tak neběháme jen pouze v jednom a tom samém. Tím pádem i vydrží déle.

A jak se staráte o svoje sportovní oblečení vy?

 

5 komentářů

  1. To mi tedy prozradte, který praci prostředek na funkční prádlo jde sehnat v každém supermarketu? Od te doby, co se přestal vyrábět Perwol na funkční, mam celkem problém. …

    1. Perwoll je stále v prodeji, mají ho i v online obchodecn a včera jsme ho viděl v supermarketu, který je u nás přes cestu. Že by se přestal výrábět se mi nezdá, protože je všude stále dostupný a i na stránkách výrobce je propagovaný.

  2. Dobrý den, můžete mi poradit jak se vypořádat se zapranym sportovním oblečenim? Nikdy jsem neřešila co má jakou barvu a vždy vše mrskla dohromady do pračky, funkční prádlo přece barvu nepouští, a ejhle z pračky jsem vytáhla bílé kraťasy s zeleným nádechem. Děkuji moc za radu.

    1. Tak tohle se nám ještě nestalo. U kvalitního funkčního oblečení by se to stát nemělo, je to dáno technologií kterou pužívají výrobci. Pokud se to tedy stalo tak jedna z možností, je zkusit vyprat na vyšší teplotu. 40° snese funkční prádlo určitě. Jinak už opravdu nevím.

      1. Děkuji za odpověď, prádlo bylo rozhodně kvalitní ale přidala jsem tam i oblečení co jsme dostali na wings for life a od toho se to zapralo 😕
        Ještě bych se chtěla zeptat, četla jsem že používáte ecoegg, lze s tím prát i funkční prádlo? Děkuji Lenka

Leave a Reply