Otestovali jsme: první vrstva, která hřeje, i když se zastavíte

V případě správného vrstvení oblečení je výběr každé vrstvy velmi důležitý. Ale volba hned té první je nejdůležitější. Je to vrstva, kterou máme na těle, které se stará o náš primární komfort. Na ní záleží, jestli budeme mít pocit, že se mácháme ve vodě nebo zda jsme v suchu. V poslední době jsme intenzivně testovali první vrstvu Bagheera z merino vlny. Jak obstála?

SOŇA

Na rozdíl od Michala většinou i ve velké zimě běhám jen v termo triku a v bundě. Jenže pak mívám problémy s tím, že když se na chvíli zastavím, je mi okamžitě zima. Když jsem poprvé slyšela o švédské značce Bagheera, vůbec jsem ji neznala. Byla mi však doporučena známými, běžci, kteří se zaměřují na orientační běhy a nemohou si ji vynachválit. Můj první dojem – hezké triko, super stojáček ( něco pro můj k nachlazení náchylný krk), ale nebude mě materiál kousat? Tento pocit jsem měla však jen do prvních dvou vyprání, pak byl materiál na kůži příjemný. Za několik měsíců, co jsem triko testovala, jsem se do něho zamilovala. Krásně hřeje, pot nepot. Protože je vyrobeno ze speciální vlny merino ( tato pochází od ovcí až z Nového Zélandu), pot tolik není cítit a hlavně i mokrý materiál nechladí. Takže uprostřed tréninku se zastavit vysmrkat, nastavit si hodinky nebo si něco vyfotit nebyl problém, ani ve velkých mrazech a když jsem se po běhání nemohla okamžitě převléct do suchého.

Moje resumé:

Ideální první vrstva pro všechny, kdo potřebují dostatek tepla ( když se hýbou i když ne) a chtějí mít v teple i krk. Nevýhoda? Snad jedině vydržet prvních pár běhů, kdy může být pocit z vlněného materiálu na pokožce trochu “kousavý”.

MICHAL

Merino dobře znám, a tak jsem se na testování hodně těšil. Má totiž tu výhodu, že krásně hřeje i když je nasáklé vodou. Nevýhodou naopak je to, že vlna mnohdy docela kouše. Když jsem vzal triko do ruky, zdálo se mi trošku drsnější a trošku jsem kousavost čekal. Po oblečení na suché tělo jsem ale nic necítil. Mile mě překvapilo zapínání plastovými cvočky, díky tomu se triko pohodlně obléká.

První běh probíhal za teplot hluboko pod nulou, ale já se cítil jako v bavlnce – tedy přesněji ve vlně. Merino pracovalo, jak mělo a bylo mi příjemně teplo. Jen čím víc jsem se potil, tím častěji jsem cítil občasné kousnutí. Proti tomu naštěstí pomohlo vyprání před druhým během. Vlna se díky tomu zjemnila, na dotek je teď velmi příjemná a už vůbec nekouše. Ostatní vlastnosti ale zůstaly. Triko teď používám pravidelně nejen na běh, ale také na snowboard a další venkovní aktivity.

Moje resumé:

Merino triko Bagheera je špičkově zpracované a po prvním vyprání se není potřeba kousání vlny bát. I když vlna saje pot a neodvádí ho tak dobře od těla, jako syntetické materiály, dokáže zahřát i tak. Pokud triko doplníte kvalitní druhou a zejména windstoperovou třetí vrstvou, nezklame vás.

Leave a Reply