Adidas Ultra BoostX – dokonalý komfort při běhu

Miluji testovat novinky – a na tuto jsem se obzvlášť těšila. Po úspěchu boty pro začínající běžkyně – Pure BoostX přišel adidas opět s botou konstruovanou speciálně pro ženské chodidlo, avšak nyní pro pokročilejší sportovkyně. A jaké jsou mé pocity z dvouměsíčního testu?

Na první pohled mi bota připomínala ponožku – je z jednoho kusu tkaného materiálu a tkaničky drží speciální konstrukce. Podobně, jako PureBoostX mají díru pod klenbou, takže dokonale obepnou celé chodidlo. Tkaničky jsem ani nepotřebovala příliš utahovat a bota na noze držela dobře. Můj první dojem po obutí? Zdálo se mi, že jsou anatomicky tvarovány tak, jako by v nich byly ortopedické vložky na podporu klenby.

Když jsem se rozběhla, měla jsem pocit, podobně, jako u Pure BoostX, že se mi běží lehčeji, snadněji a vychutnávala jsem si radost z pohybu. Bota běhání usnadňuje, odraz i dopad je díky mezipodešvi s pěnou boost pružný a flexibilní. Když jsem běhala, připadalo mi, že mě bota zrychluje. Komfortně se mi běžely i delší tratě na tvrdším podkladu.

Díky podešvi Continental bota zvládne i přeběh po měkčím povrchu, ale na žádný trail to není, přece jen je bota příliš měkká a v nerovném terénu neposkytne dostatečnou oporu ani stabilitu. S ohledem na materiál svršku bych ji do přírody ani moc nebrala. “Ponožkový” svršek dobře větrá, ale ani v chladných dnech mi v nich nebyla zima. Bota na noze při běhu dobře drží, nijak se při běhu neviklá. Kde však má trochu problémy, je např. protahování a strečink. Jde vidět, že když se přitom chodidlo nahne do stran, tak ho materiál dobře nepodrží. Což je ale chvilková záležitost.

Moje resumé:

Velmi komfortní a velmi pružná bota, která je vhodná i na delší silniční běhy pro náročnější běžkyně. Vysoká pružnost materiálů nemusí každému vyhovat. Komu záleží na vzhledu, a že to u Ultra BoostX ani jinak nejde, dobře si rozmyslí, do jakého počasí je vzít. Sice když zmoknou, tak rychle uschnou, ale protože pohledy doslova přitahují, tak si na nich hned každý všimne sebemenší nečistoty. Probíhat kaluže v nich tedy nedoporučuji. Pokud si ale chcete běhání užít plnými doušky, mít z něho radost a vypadat při tom skvěle, sáhněte po nich. Počítejte však s tím, že si za tuto žhavou novinku sáhnete o něco hlouběji do kapsy.

Leave a Reply