Test čelovek: Fenix HL26R – partner nejen na noční štafetu

Běhat ve tmě je sice typičtější pro zimní měsíce, jenže jak stoupá obliba štafetových nebo dlouhých trailových závodů, je čím dále tím běžnější, že čelovku bude potřebovat i tady. V posledních týdnech jsem se podíval na zoubek novince od Fenixu HL26R, určené přímo pro běžce a potřeboval zjistit, jestli je dobrou volbou do výbavy na nadcházející štafetový závod Vltava Run. Pojede tam se mnou?

Vzhled a konstrukce

Na první pohled mě zaujalo, že je zcela jiná, než ostatní Fenixy. Většina svítilen od Fenixu je kovových a to má přece jen trochu vliv na jejich váhu. Na druhou stranu každý, kdo je zkusil, vždy ocenil jejich odolnost. Tady je použitý plast, navíc barevný a to hned ve třech variantách: modré, černé a žluté. I přes použití plastů se nic nezměnilo na perfektním zpracování. Nikdy nic nevrže, vše perfektně sedí, popruh je navíc opatřený silikonovým páskem, aby se na hlavě nehýbal a z vnější strany má pro zvýšení bezpečnosti reflexními vzory.

Výdrž a nabíjení

Pro použití (nejen na štafetových závodech) je důležité vědět, zda a jak dlouho vám bude svítit. Může se vám totiž snadno stát to, co mě, že vyběhnete a čelovka po pár kilometrech přestane svítit. Pokud se to stane na krásné asfaltce za svitu měsíce – fajn, jenže když jste uprostřed lesa a ještě mrholí, ten pocit bych vám nepřál.

Naštěstí se konstruktérovi asi stalo něco podobného, a tak přidal jednoduchou funkci – krátkým stiskem levého tlačítka se rozsvítí indikátor nabití. Čtyřstupňový led indikátor je naprosto ideální. Pokud se nerozsvítí všechny LED, můžete díky nabíjení přes micro USB doplnit energii i v autě.

A jak dlouho tedy vydrží? Integrovaná baterie má dostatek kapacity na to, aby při svitu 130 lumenů vydržela 6 hodin, takže v létě může svítit skoro celou noc.

Svítivost

Standardní nejvyšší svítivost je 130 lumenů s úzkým kuželem tu je možné krátkodobě zvýšit až na 450. To se může hodit, pokud máte, stejně jako já, rádi seběhy. Při běhu do kopce, zkrátka necháte svit na 130 lumenů a když upalujete z dolů, přepnete na Burst režim – tedy 450 lumenů. To uvidíte téměř jako ve dne, jen počítejte s tím, že za minutu se režim automaticky přepne na předchozí. Přece jen, na tento režim se začne ledka pořádně zahřívat a po delší době by se mohla poškodit. Když pak vyběhnete z lesa na silnici, můžete přepnout z hlavního reflektoru na dva menší, snížíte tak svit na pouhých 40 lumenů, s širším kuželem. Ve městě s pouličními světly můžete přepnout na nejnižší režim s pouhými 4 lumeny, který zajistí, že vás žádné auto nepřehlédne a vy budete šetřit energii.

Resumé

Vzhledem ke stále rostoucí oblibě běhu, je speciální běžecká čelovka skvělý počin. Než jsem s ní vyběhl, trošku mi vadilo, že je baterie ve stejném pouzdře jako reflektor. Mám radši, když mám baterii na zátylku, jenže celá čelovka má pouhých 86 gramů, takže tenhle nedostatek ji rád odpustím. Druhým je, že někdy může být 1 minuta v Burst režimu trošku málo. Je škoda, že se nepodařilo lépe vyřešit chlazení a umožnit použít tento režim po delší dobu. Naopak na jedničku hodnotím výdrž a zejména indikátor nabití. Pro mě je HL26R volbou číslo jedna jako univerzální běžecká čelovka.

Za možnost otestovat děkujeme kronium.cz.

 

1 komentář

Leave a Reply