Test čelovek: Lucifer – volba do extrémních podmínek

Foto: Filip Marvan

Luciferlights je sympatický český start-up, neboli začínající firma, yvíjející vysoce výkonné a odolné čelovky. Oproti zavedeným značkám se snaží vymezit zejména snahou nedělat kompromisy.  Nezřídka se setkáváme s tvrzením, že nějaká čelovka má 500 lumenů, 1 000 lumenů, ale ne vždy je to tak docela pravda. Český Lucifer M4 jich má dokonce 1650, ale co je ještě zajímavější, on tak dokáže svítit dlouhodobě. A jaký je to v praxi?

Po vybalení, mě zaujala její robustnost. Dvojitý reflektor zasazený do žebrovaného hliníkového těla. Propojený silným kabelem s baterypackem pro dvě velké nabíjecí baterie. Bavit se tak o váze v podstatě nemá smysl. Patří jednoznačně k těm těžším, jenže s ohledem na dosahovaný výkon je to ve své kategorii vlastně kolibřík. Není tedy divu, že kromě hlavního popruhu je zde ještě pomocný horní popruh, který má zabránit kývání reflektoru při běhu. Tak ten jsem ihned sundal. Něco takového na hlavě nemám rád. Věřil jsem, že pokud je reflektor proti bateriím dobře vyvážen, neměl by s tím být problém. Navíc je zde dost velká plocha, kterou se opírá držák reflektoru o čelo a to mi dodávalo jistotu.

První běh, kde jsem čelovku otestoval, byl hezký trailík v Kunratickém lese. Seděla jak přibitá, bez nejmenšího problému zvládala všechny nástrahy, včetně obávaného seběhu z Hrádku. Trošku problémy jsem měl ale já. V pokročilém ovládacím módu se kombinují velmi dlouhé, dlouhé a krátké stisky tlačítka, a tak jsem stále nebyl schopen správně nastavit intenzitu. Naštěstí se dá ovládání přepnout jednoduchého módu a už jsem mohl osvětlovat prostor před sebou zhruba stejnou intenzitou jako kamion s přídavnou světelnou rampou.

Díky dvěma reflektorům svítícím současně je hlavní úzký světelný kužel doplněný o ještě druhý široký kužel, který zajišťuje velmi dobré pokrytí periferních úhlů. Svit je pro běh naprosto luxusní, ani při extrémní rychlosti s ním není nejmenší problém. Dokazuje to také, že si tyto čelovky s oblibou pořizují cyklisti a používají je i na terénní sjezdy.

Lucifer je extrémní čelovka do extrémních podmínek. Díky použití dvou bateriových článků je sice těžší než konkurence, tu však s přehledem válcuje výdrží a svítivostí. Pro použití při běhu mám snad jen dvě výtky: ačkoli svítilna drží na hlavě velmi dobře i jen s hlavním popruhem, chybí mi na něm silikonový pásek, který vídáme na jiných čím dál častěji. A druhá je k bezpečnosti. Bylo by velmi příjemné, kdyby na popruhu nebo na baterypacku byly reflexní prvky, případně by mohl mít baterypack ještě jednu červenou led, která by svítila nebo blikala dozadu. Jinak je pro mě tato čelovka zcela jasnou volbou pro extrémní trailové běhy, kde očekávám prudké seběhy v nepřehledném terénu.

Leave a Reply