Co snídám, když běhám

Říká se, že snídaně je nejdůležitějším jídlem z celého dne. A můžeme to jen potvrdit. Když se totiž nenasnídáme kvalitně a promyšleně, ovlivní to náš trénink i závod. Co se mi nejvíce osvědčilo a co mi na energii a výkon funguje nejlépe?

Už několik let nejím pečivo. Nemám žádnou bezlepkovou dietu, ale zjistila jsem, že se bez něho obejdu – lépe se mi tráví a cítím se celkově lehčeji. Jenže s tím jsem musela dost upravit i své snídaně.

Přes týden:

Když se ráno nenajím, je mi špatně. Když vstanu, vypiju sklenici teplé vody s čerstvou šťávou z půlky citrónu. To mi nastartuje zažívání. Abych podpořila imunitu, už několik měsíců si do této „citronády“ míchám ajurvédský přípravek chyawanprash. Dovezla jsem si ho z Indie, ale dá se koupit i u nás. O tom vám ale napíšu někdy příště.

Ráno nepiju kávu, ale kvalitní sypaný zelený čaj. Jíst se snažím i podle ročního období. V zimě mám ráda teplé snídaně – nejrůznější kaše – ovesné, jáhlové, ale i nevařené. V létě to jsou zase smoothie a několikrát do týdne snídám čočku. Hodně lidí se tomu diví, ale pro mě je to skvělá alternativa k tomu, že nejím pečivo. A k tomu si dávám vajíčka na tisíc způsobů, ale nejčastěji vařená, na hniličku. Kde na to beru čas? Kaši uvaří sám rýžovar (sám se i vypne, když je hotová) a čočka trvá uvařit méně, než deset minut. Musí však být přes noc namočená.

V den tréninku:

Když vím, že večer půjdu běhat, je vždy moje snídaně vydatná a nechybí v ní sacharidy. Těch v čočce tolik není,  a tak mi tolik energii nedodá, stejně tak, jako vajíčka. Ideální jsou pro mě kaše s ovocem a datlovým sirupem nebo také smoothie. Do nich ale vždy přidávám špaldové vločky (alespoň 4 lžíce), protein a předem přes noc namočená chia semínka – jsou tak lépe stravitelná. Když toto sním, pak se mi běží krásně a tělo má z čeho brát.

V den závodu:

Když mám závod, dávám si špaldové nebo ovesné vločky s jogurtem, rostlinným „jogurtem“ nebo skyrem. A k tomu opět namočená chia semínka, mandle, med, rozinky, banány, kousek jablka a hroznové víno. Závodní snídaně mívám vždy stejné, protože to mám odzkoušené a nestane se pak, že bych v půlce závodu odpadla.

A jak snídáte vy? Napište nám svoje tipy, rádi vyzkoušíme i něco nového.

Leave a Reply