Test: Montrail Caldorado II – univerzální horská bota

Asi před rokem se mě kamarád zeptal: „Prosím tě, co říkáš na značku Montrail?“ „Montrail?! To neznám…“ Začal jsem však pátrat a zjistil, že je na trhu již pětatřicet let a již nějakou dobu patří pod Columbii. Více jsme si ji prohlédl na ISPO v Mnichově. Když jsem pak dostal možnost podrobit Montrail Caldorado II dlouhodobému testu, neváhal jsem.

Za bezmála půl roku jsem ji bral na zcela rozdílné kombinace povrchů, od asfaltu, přes kamení, až po bláto. Nezalekla se ničeho, je to zkrátka univerzálka. Lehký trail zvládala s naprostým přehledem, nutné přeběhy po asfaltu i v řádech desítek kilometrů pro ni nebyly problém. Běh v blátě vyžadoval trošku více opatrnosti, ale strach jsem rozhodně neměl. Kde se však cítila jako doma, to byly skály, kameny a štěrk. I přes solidní tlumení jsem měl povrch stále pod kontrolou, a to se mi líbí.

Když jsem se rozhodoval, které boty přibalit na svou alpskou cestu do Itálie, byla volba jasná.  Lehká příjemně tlumená bota, vyvinutá pro běhání po horách. Už při prvním běhu se ukázalo, že jsem udělal dobře. Předchozí zkušenosti se jen potvrdily. Jak při dlouhých stoupáních, kdy jsme ocenil nízkou hmotnost, tak v sebězích, kde jsem se mohl spolehnout na odezvu boty. Jediné, co mi při tom trošku vadilo, je možná až přílišná měkkost. Paradoxně totiž díky své váze mám raději boty o něco tvrdší. Dává mi to subjektivně větší jistotu. Jakmile jsem si na to ale zvykl a botám začal věřit, nebyl pro mě problém udržet solidní tempo i v extrémně dlouhých sebězích. Nestává se často, aby měl člověk možnost běžet 15 kilometrů s průměrně 10% klesáním. Když k tomu připočteme střídání sypkého kamení, skály a lesní stezky, dostáváme koktejl, který může nohám pořádně zavařit. Při takovém sešupu ověříte u bot, jak zvládají nakopnutí skály, šlápnutí na ostrý kámen, zaháknutí o kořen a v neposlední řadě solidní otloukání podešve. To vše zvládly Montraily skvěle. Když se k tomu připočtou závěrečné čtyři kilometry po asfaltu, bál jsem se, jak budou vypadat moje chodidla. Jenže necítil jsem nikde žádnou bolest, a ani po sundání bot na mně nečekalo žádné překvapení.

Moje resumé:

Montrail Columbia II se tak ukázaly jako opravdu skvělé univerzální horské boty. Konstrukcí podešve a zvolenou směsí jsou vhodné spíše pro tvrdé suché povrchy, skálu a štěrk, ale nezaleknou se nutným přeběhům po ledovci nebo rozmoklých horských pěšinách. Můžete je vzít na krátký trail nebo stovku v Alpách. Ani v jednom případě neuděláte chybu.

 

Leave a Reply