6 věcí, které ukrývá naše běžecká lékárnička

Jsme pořád v pohybu a tak není divu, že nás občas něco bolí. Za tu dobu, co běháme, jsme toho na všechny „běžecké bolístky“ vyzkoušeli opravdu hodně. Tady je šest věcí, které se nám osvědčily a které používáme pořád.

NA SVALY A KLOUBY: BYLINNÁ KULIČKA

Přírodní značku Puressentiel jsme objevili asi před půl rokem a hned nás zaujala svou ucelenou řadou, určenou přímo pro sportovce. Dozvěděli jsme se, že ji ve Francii používají vrcholoví sportovci a tak jsme ji hned museli otestovat. Nejvíce nás zaujal masážní roll-on. Je to kulička, podobné té, kterou používáme pod paže. Jenže tato se používá přímo na místo, které vás bolí. Rovnou si jí masírujete svaly nebo klouby a kulička nanáší přímo na postižená místa emulzi, která obsahuje voňavé esenciální oleje. Když například kuličkou „zajedete“ přímo do svalu, je to, jako by vás někdo masíroval. Účinné a opravdu ulevuje. Skvěle funguje třeba i na zatuhlou šíji.

NA KOLENO: ZÁBAL

Když si teď na Horské výzvě Michal poranil koleno, hned pak v hotelu jsme ho ledovali – používali jsme k tomu náš oblíbený perličkový zábal TheraPearl, který je přímo určený na koleno. Má speciální tvar, který se kolenu přizpůsobí a suchým zipem ho lze k noze přichytit, takže se lze pohybovat, aniž by zábal vadil. My si ho ochladili v mrazáčku v hotelovém minibaru. Ochlazení utlumilo bolest a urychlilo léčení.  Nemá se to však dělat déle, než dvacet minut.

NA RYCHLOU ÚLEVU: LEDOVÝ SPREJ

Když v sobotu záchranář z Horské služby ošetřoval Michalovo koleno, nastříkal mu na něho pro rychlou úlevu ledový sprej a kolenou stáhnul obinadlem. Úleva se dostavila velmi rychle. A i my, když nás bolí šlacha, kotník, natažený sval – máme oblíbený chladivý Reparil sprej. Voní po mentolu a místo okamžitě zchladí, musí se však s ním pracovat opatrně, aby jste místo chladem nespálili. Máme ho moc rádi a vždy ho vozíme s sebou.

PROTI BOLESTI A NA ZÁNĚT: MAST S OZÓNEM

Mastí a gelů proti bolestem svalů a kloubů je spousty a většina obsahuje podobné látky. U známých ( také jsou běžci a velcí sportovci)  jsme viděli ale jednu mastičku, kterou nám doporučili – Ozonicon. Obsahuje výtažky z bylin – třeba již zmiňovanou protizánětlivou a hojivou arniku, ale také speciálně stabilizovaný ozón – který v masti hned cítíte – má totiž svoji specifickou vůni. Doposud byl medicínský ozón využívaný v nemocničních zařízeních a podáváný injekčně nebo během operací – ozón ve formě emulze je tedy novinkou. My tento přípravek máme rádi na bolestivé klouby, ale také na výrony a záněty. Dá se ale použít na vše, co bolí.

NA KOLENO A KOTNÍKY: TEJPY

 

Tento vynález dokáže hodně pomoct. Používáme ho při léčbě zranění, ale také preventivně hlavně na kotníky a koleno. Pokud jdeme na závod a něco nás před tím bolelo, tak zatejpování pomůže zpevnit namáhané místo a tím pomáhá zabránit návratu zranění. V případě bolestí kloubů správné zatejpování pomáhá také k rychlejšímu vyléčení. My nosíme tejpy od značky  Gem Medical. Měli jsme možnost je loni vyzkoušet na závodech Běhej lesy ( kde nám je i odborně nalepili) a vyhovují nám v tom, že se neodlepují a fakt dlouho vydrží. Před prvním použitím se však poraďte s fyzioterapeutem, jaký způsob nalepení bude pro vás nejlepší. Ukáže vám také jak na to, nebo si zkuste některý z tejpovacích kurzů. U nás umí zatím tejpovat jen Michal, ale na kurzy se chystáme oba.

NA UNAVENÉ SVALY: ARNIKOVÁ KOUPEL

Po náročném závodě máme rádi teplou koupel, do které používáme koupelové mléko s arnikou Weleda. Když ho nalijeme do vody, vytvoří mléčnou emulzi, která relaxační levandulí dokonale provoní celou koupelnu. Obsahuje arniku, která uvolňuje svaly, takže za dvacet minut jsme pak jako vyměnění – svaly tolik nebolí a my se prostě cítíme lépe. A co se nám líbí, že je koupel čistě přírodní.

A co říct na závěr? Tyto věci uleví a pomůžou, ale samozřejmě na každého působí obdobné věci jinak. Nelze proto očekávat, že když se jednou natřete, tak budete okamžitě fit. Zjistili jsme, že pokud něco hodně bolí, je to signál těla a měl by se řešit. A také je hodně důležitý odpočinek a regenerace.

A co na běžecké „bolístky“ funguje vám?

Leave a Reply