5 tipů, jak pečujeme o běžecké boty

Nejdůležitější vybavení každého běžce? Boty na běhání. Jak se o ně starat, aby co nejlépe sloužily? My to s nimi děláme takto:

Každá bota má svoje maximum

Aby bota plnila dobře svoji funkci a běhání v nich bylo komfortní a zdravé, měla by sloužit maximálně 500-800 km. Výjimečně některé modely vydrží i více a jiné zase méně. Proč? Každý materiál se opotřebovává a také na něho působí naše technika běhu, takže na některých místech můžou být sešlapanější, a to nejen samotná podešev, na které se ošoupe vzorek, ale také mezipodešev – tedy tlumící vrstva. Na té to většinou poznáte tak, že je na nejvíce namáhaných místech deformovaná. Jenže jsou případy, kdy ani to neregistrujete, a přesto už bota nepracuje, jak má a vy si můžete ublížit.

Jak to ale sledovat? Existují na to aplikace, které vám ukážou, že boty už stojí za výměnu. Poznáte to ale sami. Soňa má své oblíbené trailové boty, které ji Michal už zakazuje na běhání nosit. Tak je má aspoň na túry.

Praní bot? Co běžec, to názor

Na praní bot je mnoho názorů, zejména výrobci radí neprat. I u nás doma jsme dva tábory – Soňa je nepere, Michal dříve občas ano. Tvrdí, že to botám čas od času neuškodí, vyprat je na jemném programu, ideálně pokud na to má pračka speciální program. Co si však musíte uvědomit, je to, že když botu vyperete, nevztahuje se vám už na ni záruka.

Bahno? Oklepat!

Často běháme v terénu, takže míváme boty od bahna. Děláme to tak, že boty necháme na vzduchu pořádně vyschnout a pak z nich bahno dobře, botou o botu, oklepeme. U hodně zašpiněných bot pomáhá proběhnutí ve sněhu. To jsou pak jako nové. Jenže kdo by čekal na sníh…

Noviny nejsou jen na čtení

Když nám boty na dešti hodně promoknou nebo když běháme ve sněhu, vycpeme si je pak doma novinami. Noviny jednak udrží tvar boty (fungují podobně, jako napínáky) a také skvěle absorbují vlhkost.

Boty se mají střídat (nežárlí)

Je dobré mít aspoň dvoje boty a ty střídat – ideálně podle toho, kde běháme. Trailovky nosíme do terénu a na asfalt zase silniční boty. Když totiž budete běhat v trailovkách na silnici, zbytečně si ohlazujete vzorek, navíc bota je stavěná na trochu jinou práci chodidla a zase silničky nesnesou všechno to bláto, kamení a hlínu. Hodí se mít ale bot více i proto, že pokud v jedněch botách zmokneme, než uschnou, měli byste vyrazit v jiných.

A jak se o svoje boty staráte vy? Podělte se s námi v diskuzi zde pod článkem nebo na Facebooku. Budeme rádi.

1 komentář

  1. Kdyz jsem si kupovala sve posledni boty, tak jsem si k nim poridila i impregnaci, aby mi, co nejdele slouzily. Jelikoz beham vetsinou po silnici, tak bahno a prilis snehu se me prilis netyka. Tomu se spise vyhybam. V zime jsem boty otirala vlhkym hadrikem – obzvlast tu gumu. Spise se snazim o to, boty po behu dobre vyvetrat nebo je vysplichavam deodorantem na boty – a stridat je Ja si myslim, ze pokud clovek beha opravdu pravidelne, mel by mit vice bezeckych bot – bot na normalni noseni mame taky spousta -. Sice boty na behani stoji hodne, ale na druhou stranu, existuji i vyprodeje, kde se daji poridit vyhodne dobre boty.
    A navic, se doporucuji ptat i ve specializovanem obchode, jak se o boty starat. Ostatni se da vyhledat i na internetu.
    https://simplelivingstylebyvera.blogspot.co.at/cancer Research run and my personally Story.

Leave a Reply