5 věcí, které nám fungují v regeneračním období

Právě teď, po běžecké a závodní sezoně je čas na odpočinek. Je to důležité období, při kterém znovu načerpáme síly a díky němu snadno vklouzneme do pomalých, dlouhých zimních běhů. Co se nám osvědčilo?

Měníme běh za jiný sport

Tělo potřebuje regenerovat. Klidně si na dva týdny běhání odpustíme a místo toho si jdeme třeba zaplavat, na jógu, na kolo, lozit nebo na procházku. Pokud se však cítíme velmi vyčerpaní, nestane se nic, pokud i pár dní sport úplně vynecháme – radí nám to tak vždycky i naše fyzioterapeutka Klára Tuzarová. Posloucháme svoje tělo a pokud se nám někdy jít běhat nechce, tak prostě nejdeme. Ono se nic nestane. Pak si to hlavně nevyčítáme a bereme to, že i toto je velmi důležité, abychom byli fit a běhali pak v nové sezóně dobře.

Chodíme do wellness

Sauna, pára a vířivka – to všechno pomáhá regeneraci svalů a uvolňuje je. Navíc pravidelným saunováním posiluje imunita a také se jím odplavují všechny starosti a pomáhá nám i s bolestivými klouby a svaly. Milujeme i bublinky z vířivky – tam úplně cítíme, jak nám pod vodou masírují svaly a uvolňují je. My máme rádi obojí a klidně saunu i vířivku spojujeme v jeden den. Vyhradíme si na to vždy jedno celé odpoledne, kdy mezi saunovacími pauzami rádi odpočíváme. Nikam se neženeme a vyhovuje nám, když doba ve wellness není příliš omezená a nemusíme si hlídat čas. Moc rádi chodíme do wellness Infinit, které jsou po celém Česku – například v Senohrabech, u Brněnské přehrady nebo i v Praze v hotelu Chateau Svatý Havel. Nedávno jsme byli i Rakousku a tam milujeme Therme Laa nedaleko českých hranic nebo třeba Gastein obrovský komplex Alpen Therme.

Spíme, spíme, spíme

Právě teď na podzim cítíme, jak naše tělo potřebuje více spánku. Víme, že spánek je důležitou součástí regenerace a tak se snažíme spát co nejvíc, jak to jen jde – nejsme ani skřivani, ani sovy. Snsžíme se, aby nebyl přerušovaný a spíme aspoň osm hodin. Michalův tip: se sledováním spánku mohou pomoct chytré hodinky a náramky nebo speciální aplikace v telefonu. Pro dobrý spánek odstraňte ze své ložnice vše, co by vás mohlo rušit: mobily, modré světlo, televizi a podobně. Dobře zavřete žaluzie nebo stáhněte rolety a snažte se před spánkem co nejvíce zklidnit. Hodně teď jedeme i v aromaterapii – před spaním si do aroma difuzéru nakapeme například levandulový éterický olej ( například od Sonnentoru) nebo směs éterických olejů Sweet Dream od Primavera z GreenWave. Kvalitní spánek dobije baterky a zajistí tu správnou pohodu nejen pro další trénink.

Milujeme masáže

Masáž dokáže během krátké doby tělo uvolnit. My máme moc rádi celotělové, aromaterapeutické masáže. Jsou relaxační a také krásně voní po přírodních olejích. Když jsme unavení a potřebujeme si odpočinout, volíme levanduli, když naopak potřebujeme energii, ideální jsou citrusy. Správný terapeut by vám před masáží měl dát vonný olejíček vybrat. Pokud nevíte jaký, dejte na to, co vám v tu chvíli nejvíce sedí. Takto to dělají i ve fyzio klinice Namao, kam chodíme – ruce odborníků jsou tu jako ze zlata a hlavně rozumí i tělům běžců. A to se nám líbí. Vynikající na uvolnění svalů jsou také masáže nahřátými lávovými kameny.

Děláme si z koupelny lázně

Pokud se nám nechce nikam chodit, protože jsme o víkendu rádi, že můžeme být doma, uděláme si lázně z koupelny. Samozřejmě, že větší specialistka je na to Soňa a tak to ráda připravuje i Michalovi. Hezky napustit vanu, která není příliš horká a dát do ní bio koupel. Nejraději máme arnikovou nebo jehličnanovou, obě skvěle působí na unavené svaly a zároveň nádherně voní, takže se dobře volní i hlava. Naším tipem jsou přírodní aroma koupele, která má značka Weleda. Zhasneme světlo, zapálíme svíčky a dvacet minut jen tak lenošíme. Pak se ideálně zachumláme do peřin a jdeme spát.

Co na podzimní regeneraci funguje vám? Zařazujete ji také na konci každé sezóny?

Leave a Reply