Jak se oblékat na běh v zimě – krok za krokem

Hodně běžců přes zimu neběhá, protože si myslí, že je na to špatné počasí a že jim sníh a mráz uškodí. Jenže běhat se dá vždycky, naopak zima je mnohdy příjemnější, než tropické teploty v létě, důležité je jen se správně obléct. A protože víme, že spousta běžců v zimní výbavě stále tápe, připravili jsme pro vás  jednoduchý návod, se kterým si vystačíte i s teplotami hluboko pod nulou. Stačí jen tři kroky:

První vrstva:

Zapomeňte v zimě na bavlnu. Ta, když se propotí a pak velmi rychle chladí. První vrstva je termoprádlo z funkčního materiálu, který rychle odvádí pot a udržuje tělo v teple. My máme rádi termoprádlo Craft nebo loni jsme si oblíbili pvní vrstvu s vlnou merino Bagheera, která hřeje i když se na chvíli zastavíte. Protože je Soňa zimomřivá a velmi rychle ji chladnou stehna a zadní partie, tak nosí upnuté termo šortky. Na nohy volíme zateplené kompresní podpolenky – např. od Royal Bay nebo ty s příměsí merina, které jsou skvělé na běhání ve sněhu. Když namoknou, tak stejně jako triko hřejí.

Pozor velká běžecká párty už 27.11. v 18:00 hod.!

Pokud jste to ještě nezaregistrovali, pak v úterý 27.11. pořádáme velkou běžeckou oslavu!

Budeme běhat, cvičit, ale hlavně se budeme bavit.

Na místě bude jídlo pití a možnost vyhrát skvělé ceny od našich pratnerů.

Navíc společně pomůžeme jedné skvělé talentované slečně.

Přihlaste se na Facebooku a užijte si tento skvělý večer s námi!

Druhá vrstva:

Přes termoprádlo a zimní kompresky volíme buď tenké funkční triko ( může být i s krátkým rukávem, tak to má rád Michal), Soňa zase nosí s dlouhým, na sobě má Reebok. Aby byl krk v teple, nosíme nákrčník – tunel z funkčního materiálu. Nejvíce se nám osvědčil opět Craft – je příjemný, hřeje, odsává pot a hlavně je úzký a elastický, takže krk (na rozdíl od jiných značek) dobře obemkne. Kalhoty volíme zateplené. Je skvělé, pokud jsou opatřené větruvzdornou vrstvou, to oceníte zejména, když běžíte na planině proti větru, je to vlastně kombinace druhé a třetí vstvy. Soňa má na sobě Asics, skvělé elasťáky do zimy má třeba Puma, Adidas nebo Nessi.

Druhá vrstva nemusí být jen tenká, ale může být i teplejší. Při teplotách nad nulou a bezvětří pak již na teplejší mikinu není nutné doplňovat třetí vrstvu. Jako tady na obrázku:

Třetí vrstva:

Je tím posledním, co na sebe dáváte. Více toho opravdu nepotřebujete. Jejím hlavním cílem je ochránit vás před větrem, deštěm a sněhem. Proto ji volíme podle počasí. Pokud jsou teploty pod bodem mrazu, bereme si na sebe bundu z Polartecu, nejlépe Polartec Alpha – má ho ve svých bundách například značka Salewa a  Dynafit. Na hlavu vždy musí přijít čepice (hlavou se ztrácí nejvíce tepla) – ideální je, pokud je zase z funkčního materiálu – hřeje, neprofoukne a dobře saje pot. Soňa má na hlavě čepici Nessi. Na ruce by měly přijít funkční, tenké běžecké rukavice – např. Decathlon, Salomon, Nike.

Pokud máte teplejší druhou vrstvu, případně nejsou teploty tak hluboko, jako třetí vrstva vám vystačí tenká větrovka, ve které běháte na jaře nebo na podzim. První a druhá vrstva vás při pohybu zahřeje, větrovka zase zamezí, že se k vám dostane vítr, déšť a sníh. Soňa v této bundičce Puma na obrázku běhávala ještě v dubnu, ale pod ní měla jen tričko s krátkým rukávem.

Při oblékání vždy myslete na to, že se během zahřejete a tak to s oblékáním nepřehánějte. Dobrá první vrstva je základ. Nešetřete na ni a v zimě ji noste stále. Druhou a třetí vrstvu kombinujte podle teploty a povětrnostních podmínek. Myslete na to, že při vyběhnutí byste měli cítit mírný chlad, ale už po prvních stovkách metrů vám musí být příjemně. Když se naopak navléknete moc, půjde vám běhání obtížněji – budete se zbytečně moc potit a přehřívat.

A to důležité na konec: abyste se nenachladili, po doběhnutí jděte ihned do tepla a protáhnutí udělejte až tam. Pak se ihned vysprchujte se převlékněte se do suchého. Tak zimnímu běhu zdar!

4 komentáře

  1. Ahojte, díky za tenhle super článek! Konečně PRAKTICKÝ návod na to, jak se obléci do zimního počasí.

  2. Skvělý článek! Takový jsem akorát potřebovala, jednoduchý, přehledný a ještě s tipy na konkrétní osvědčené značky. 🙂


Leave a Reply