Jak zkrotit předsevzetí

Foto: Reebok

Každý rok znovu a znovu si dávají tisíce lidí předsevzetí. Od nového roku začnu hubnout, běhat, přestanu kouřit… V podstatě cokoliv, ale někdo dříve a někdo později to vzdá. Někdo dokonce ani nezačne. Jak tedy na to?

Rozhodněte se hned

Nenechávejte rozhodnutí na někdy, rozhodněte se právě teď. Je sice hezké, že si naplánujete první den svého předsevzetí na první den v roce, jenže se vám může stát, že na to zapomenete, zrovna nebudete ve formě nebo cokoli jiného, co vám zabrání zrovna ve zvolený den začít. Takže pokud se rozhodnete, že něco chcete změnit, udělejte to hned. Nic neodkládejte.

Dejte si smysluplný, ale ambiciózní cíl

Když už začnete, řekněte si, čeho chcete dosáhnout. Snažte se, aby šlo cíl splnit, ale any nebyl ani příliš malý. K hlavnímu cíli si dejte milníky s mezicíli.

Vyhodnocujte racionálně průběh

Když dosáhnete milníku, zhodnoťte, jak vám to jde. Pokud jste napřed, zamyslete se, zda není výsledný cíl příliš nízký. Naopak pokud jste pozadu, nemusí to být špatně. Zamyslete se, zda opravdu dodržujete vše, co jste si předsevzali a jestli to jde dodržet. Pokud to nejste schopni posoudit, zkuste se s někým poradit. Netrapte se neúspěchy, ale vytrvejte.

Nebojte se říct si o pomoc

Někdy se prostě nedaří. Pokud se vám to stane, poproste o pomoc. Může to být oborník, trenér, výživový poradce nebo kamarád. Někdy pomůže odborná rada, jindy stačí podpora nejbližších.

Odměňte se!

Jedna z nejdůležitějších věcí je odměna. Pokud chcete něčeho dosáhnout, nezapomeňte si zvolit odměnu. Třeba nové běžecké boty. Já si v létě vysnil nové karbonové sedlo na kolo a hned se mi předsevzetí dodržovalo lépe.

Teď jsem si předsevzal dostat se do dubna opět do formy a dostat se s váhou pod 90 kilo. A co bude odměna? Bude to nový profesionální pákový kávovar. Co vy? Jaké jsou vaše předsevzetí a jakou jste si slíbili odměnu?

1 komentář

  1. Pekny clanek nejenom pro ty, kteri si davaji predsevzeti. Ja si vetsinou zadne predsevzeti nedavam. Pokud chci neco zmenit, tak se o to pokousim vetsinou spontane. A kdyz jsem motivovana a mam dostatek energie, tak to vetsinou dopadne pozitivne. Vetsinou si svuj cil rozkoukuji na etapy a odmenit se je taky velmi dulezite.
    Vera
    https://simplelivingstylebyvera.blogspot.co.at

Leave a Reply