5 věcí, jak využít sníh ve svůj prospěch

První bílé zlato je tady! Jít tedy běhat nebo ne? – Všude je plískanice, budu promočený, nachladím se nebo ještě uklouznu a něco si zlomím…. Poznáváte se? Jenže takový sníh běžci dodá více benefitů, než si myslíte. Jaké to jsou?

Běháním ve sněhu posílíte nohy

Čerstvě napadaný sníh vám dokáže běh pěkně ztížit, nohy se boří po kotníky, někdy i hlouběji, každý krok vyžaduje mnohem více energie, než běh po tvrdém podkladu. Těžší už je jen běh v hlubokém mazlavém bahně. Jenže tam můžete snadno také přijít o boty, ale tohle se vám ve sněhu zase tak snadno nestane. Běh ve sněhu je proto skvělou posilovnou a také v něm dobře pálíte kalorie.

Sníh vás naučí rovnováze

Pod vrstvou sněhu často se schovávající led je kluzký. Proto musíte změnit styl běhu a pečlivě volit došlap. Přesně tak to kdysi Soně při jejich společném tréninku radil Miloš Škorpil: „Když je kluzko a led, našlapuj nejprve na bříška, pak na patu, takže v jednu chvíli pak spočine celé chodilo na podkladu a díky tomu budeš mít lepší stabilitu i na namrzlém podkladu.“ Důležité tak je soustředit se na správný styl a v případě podklouznutí správně vyrovnat váhu, klidně roztáhnout ruce a použít je k stabilitě, povolit koleno a pokračovat tak v běhu bez pádu. Pokud máte z ledu velké obavy, zvolte na boty nesmeky.

Budete odolnější

Běh ve sněhu je tak skvělou přípravou na těžké závody v sezoně. Naučíte se běhat uvolněněji a budete snadněji umět předcházet krizovým situacím. Těžká chvíle v závodě už pro vás nebude tragédie, ale jen další věcí, se kterou se rychle vypořádáte.

Budete relaxovanější

Není nic krásnějšího, než vyběhnout do čerstvě napadané peřiny, do které ještě nikdo nevkročil. Jen vy a bílo – je to přímo balzám pro duši. Zkuste na nic nemyslet a jen tak běhat ve sněhu jako malé dítě, vyhazovat ho rukama i nohama do vzduchu. Hrát si a jen tak blbnout. Stačí pár minut a nálada bude zlepšená o sto procent.

Budete běhat i tam, kde by vás jindy ani nenapadlo

Když napadne sníh, tak pak nepřemýšlíte tolik, kam se vydat. Běžíte tam, kam se vám zachce. My tak třeba kousek za domem, když napadne sníh, moc rádi běháme po obrovském lánu pole, které jinak běžně obíháme. Právě u velkých ploch si sníh užijete nejvíce. Důležité ale je dívat se také pod nohy a sledovat povrch, abyste nevběhli do nějaké díry a nepřivodili si tak zranění.

Leave a Reply