Běžecká snídaně: quinoa s červenou čočkou

Už několik let nejím pečivo, ale snídat jen sladká jídla nejde. Proto další z mých oblíbených „slaných snídaní“ je quinoová kaše s červenou čočkou, u které je důležité, že se mi po ní také dobře běhá.

Když jsem před pěti lety přestala jíst pečivo, byly najednou moje snídaně ve výběru o dost chudší, takže žádný jednoduchý chleba se sýrem nebo šunkou. Na řadu přišly jogurty, smoothies a nejrůznější ovesné a jáhlové kaše, jenže to je všechno sladké a brzy jsem začala mít chuť na něco slaného.

Začala jsem si proto vařit čočku, jenže po té se mi dobře netrénuje a neběhá. Mám po ni málo energie. Tak jsem si vymyslela alternativu. Červenou čočku, na které mi vyhovuje, že se nemusí namáčet a mám ji hned uvařenou. Nenadýmá, je lehce stravitelná a obsahuje plno výživných látek. No a jako sacharidy pro energii mě napadlo do ní přidat bezlepkovou quinou, která obsahuje plno aminokyselin, mastných kyselin, vitamínů, minerálů, bílkovin a hlavně vlákniny.

Jak na to

Hodně lidí si klepe na čelo, že si ráno dělám tak „složité“ jídlo a kde na to beru čas. Jenže ono je to skoro rychlejší, než si namazat chleba. Do malého hrnku nasypu do půlky červenou čočku a zbytek bílou quinou. Bílá má na rozdíl od jiných druhů jemnější chuť a k červené čočce se hodí. Pak vše několikrát properu v teplé vodě, přidám dva hrnečky vody ( přesně toho, kterým jsem odměřovala množství quinoy a čočky)  a dám to na cca čtvrt hodiny vařit. Nesolím. Za tu dobu si stihnu umýt zuby, vysprchovat i obléct se. Pro jednodušší přípravu mám ale jeden zlepšovák – vše vařím v rýžovaru. Vůbec nic tak nemusím kontrolovat, skvělé je, že se i sám vypne, když dovaří. Kaši osolím až téměř před dovařením a přidávám do ní i koření. Nejraději mám však ochucenou sůl z Mallorky – Flor de Sal, která obsahuje rozemleté plátky pravých růží a taky vzácný pepř.

Kdy je kaše uvařená? To poznáte i podle toho, že quinoa naklíčí. Klíčí totiž při vaření. Kaši snídám vždy ještě teplou a dávám si k ní vajíčka a zeleninu. Hezky to zasytí na celé dopoledne a díky quinoe se mi pak dobře trénuje i běhá.

Leave a Reply