5 důvodů, proč se neobejdeme bez tejpů

Mít na sobě pruhy barevných náplastí, tak to není jen módní výstřelek a dávání signálu okolí, že já jsem sportovec. To, že to fungují, potvrzujeme i my. Nikdy nám nesmí chybět v naší běžecké výbavě. Proč? 

1. Podrží při závodě i na tréninku

I když nám zrovna nic není, ale víme, že nás čeká těžký závod nebo trénink, preventivně se tejpujeme. Pruhy tejpů totiž skvěle zpevní místo na těle, se kterým míváme občas problémy. U Soni je to nejčastěji koleno, i Michala kotník. Důležité však je tejpovat den předem, ne těsně před závodem. Tejp si totiž musí na kůži správně přilnout ještě před tím, než ho zatížíte. Zkrátka musí si „sednout.“

2. Uleví od bolesti

Tejp není jen pro podporu svalů. Funkcí tejpu je, že speciálně nanesené lepidlo (ve vlnkách) kůži „zkrabatí a uvolní“, díky tomu dokáže tejp v potřebných místech zlepšit fungování lymfatického systému a tím zlepšit regeneraci organismu a zároveň ulevit od bolesti.

3. Jsou pro všechny

Tejpy nepotřebují jen sportovci. Nedávno nám vyprávěla specialistka na tejpy, Michaela Votýpková o tom, jak mohou tejpy pomoct těhotným ženám, které bolí záda. Vždy je lepší je správně zatejpovat, než brát tabletky od bolesti.

4. Fungují nejen místo ortopedických vložek

Před několika dny jsme u fyzioterapeuta Iva Peřiny řešili, co Michalovýma plochýma nohama, když nesnese vložky a nemá rád ani boty s podporou. Poradil nám na to jednoduchý trik se zatejpováním pod klenbou. Soni zase ukázal tejpování, které pomáhá proti haluxům a snadno „narovnává“ palec. Snadné, rychlé a účinné!

5. Jsou multifukční

Tejpy nezaberou téměř žádné místo. Vozíme je proto všude s sebou. Výborně pomůžou i v extrémních podmínkách. Když je obrovská zima a mráz, jdou nalepit i na obličej a ochránit tak nos, líčka i bradi. Nosili to tak i profesionální sportovci na Olympiádě v Pchjongčchangu. Tejpy jsou také skvělou prevencí proti puchýřům. Stačí je jen nalepit na místa, kde cítíte, že by mohl nastat problém. Tejpy však vybírejte pečlivě, lepidlo musí vydržet po správném nalepení alespoň týden a nemělo by dráždit pokožku. My teď testujeme a používáme GM kineziology tape, se kterými připravujeme také speciální článek o tom, jak používat jejich výjimečnou novinku na spoušťové body proti bolestem.

9 komentářů

  1. Dotaz – Jak je z obličeje sundáváte? – Nebo je necháváte ten týden??

    1. Mirku, to ne. Musí se na to pak dát olej a pak opatrně sundat.Ideální na obličej kvůli sundávání je, ho mít trochu namazaný krémem, aby lepidlo tak dobře nepřilnulo. Přeci jen, obličej je dost citlivý. A hlavně nelepit na vousy!

        1. Má to smysl při mrazech pod -10. Mi by to nepomohlo mám vousy, ale pokud někdo nemá rád přes obličej šátek při závodě se to hodí. Třeba kdyby se na Kbelské 10 udržely hluboce podnulové teploty, tam by to bylo ideální, ale má být +4 takže nebude potřeba…

  2. Mít tejp je jedna věc, ale jak je nejlépe správně aplikovat, poradíš? Díky Jarda

    1. Jardo, chystáme o tom článek s fyzioterapeutem. Musí se to, jak píšeš, umět dobře aplikovat. Zdravíme. Soňa a Michal

  3. Ahoj, budu moc rada, pokud v chystanem clanku clanku najdu navod na tejpovani pro ploche nohy. Diky :o)

Leave a Reply