Michaela Carter: Vývary vařím na klouby i na imunitu

Foto: Shutterstock

Michaela Carter je naturopatka. Už od podzimu k ní pravidelně chodíme. Díky tomu jsme letos nebyli nemocní, všechny naše nachlazení jsme nakonec vždy překonali a ona má na tom také svůj podíl. Kromě zdravotních věcí s ní probíráme i naši výživu a také jak se cítíme, protože vše se vším souvisí. S jarem a s vlnou módních detoxů jsme chtěli vědět, jak očišťování organismu vnímá ona:

Co si myslíte o očišťování organismu? 

Není detox jako detox. Nejsem rozhodně zastáncem drastických přístupů, kdy na týden dva pijeme zeleninové šťávy a poté se znovu vrátíme do starých kolejí. Jaro vnímám jako příležitost pro dlouhodobou změnu. Takže pokud dlouhodobě trpíte únavou, špatně spíte, míváte bolest hlavy, problémy s pletí, máte těžkosti se zažíváním, dlouhodobě užíváte léky, kouříte, pravidelně pijete alkohol, trpíte nadváhou, cloumají s vámi emoce nebo jednoduše nejste spokojeni se svým současným způsobem stravování, pak byste rozhodně měli zvážit změnu životního stylu. Mám na mysli dlouhodobou změnu. Jaro je ideálním časem začít!

Jaký nejčastější chyby lidé u detoxu dělají?

Lidé mívají tendenci během několika dnů splatit dluhy svému tělu, které napáchali za poslední roky. Aby bylo jasno, pár dnů nestačí. Vaše tělo potřebuje vyváženou čistou stravu každý den. Do auta taky netankujete správné palivo jen jednou za rok.

Jak by taková zdravá očista těla měla vypadat? 

Neuděláte chybu, pokud se přestanete stravovat ve fast foodech a jíst polotovary, budete jíst maso z volného chovu, vynecháte uzeniny, značně omezíte cukr a sacharidy obecně, zařadíte zeleninu všech barev, kvalitní rostlinné bílkoviny, zdravé tuky (avokádo, ořechy, kvalitní rostlinné oleje). Přidáte k tomu pohyb a čas na své koníčky. To je velmi důležitý a často opomíjený bod. Budete se cítit o dost lépe.

A co děláte vy osobně?

Kromě toho, co jsem zmínila v předchozím bodu jsem si oblíbila intermitentní (přerušovaný) půst – zjednodušeně – ráno nesnídám, prvním jídlem je oběd a pak večeře a jako odpolední svačinu si dopřávám smoothie ze špenátu, poloviny banánu, hrsti zmraženého lesního ovoce, půlky avokáda, filtrované vody a odměrkou Life Drinku od Terranovy (obsahuje rostlinné bílkoviny, vitamíny, minerály, trávicí enzymy, probiotika a je absolutně bez chemie).

Máte ještě nějaký svůj tip?

Nedám dopustit na domácí vývary. Alespoň dvakrát do měsíce si připravím 3 litry nejčastěji slepičího vývaru a ten piji v průběhu dne na místo čaje. Pokud chcete silnější imunitu, zdravá střeva i klouby, najděte si spolehlivého dodavatele masa a zeleniny a začněte vařit.

Leave a Reply