6 nejčastějších mýtů o běhání v zimě

Mnoho lidí se diví, že běháme celý rok. Sami mají výmluvy, proč oni nemůžou. Tady jsou naše argumenty, proč to jde a skvěle:

Mýtus č.1: Musím mít spoustu zimního oblečení!

Pokud máte kvalitní bežecké oblečení na jaro a podzim, příliš si toho pořizovat nemusíte. Neobejdete se ale bez čepice ( ideální jsou tenké z funkčního materiálu – v pletené se budete hodně potit a přehřívat), důležité jsou také funkční rukavice. Nezapomínejte ani na zateplenější delší ponožky nebo pod elasťáky noste kompresní podkolenky. A pokud nejste tak nároční – celou zimu můžete odběhat jen v jedné bundě, jedněch elasťácích a ve dvou termo trikách.

Mýtus č.2: V mrazu běžec prochladne a pak onemocní!

Ikdyž se teploty chýlí k nule, nebo pod ni, není dobré se příliš balit. Platí pravidlo oblékat se tak, jakoby bylo o deset stupňů více. Ze začátku můžete sice cítit mírný chlad, ale jakmile se rozběhnete a krev se rozproudí, bude vám teplo. A i pak se budete stejně potit. Velmi důležité je po běhu jít ihned do tepla a převléci se ze zpocených věcí do suchého. Klidně si i vysušte mokré vlasy fénem – od těch totiž můžete také velmi snadno nachladnout!

Mýtus č.3: V mrazech se špatně dýchá!

Mrazivé počasí může někomu dělat problémy, ale teploty nad nulou by měly být v pořádku. Někomu přes nos a pusu pomáhá šála nebo navlečený tunel ( jakoby látková roura, která se dá multifunkčně používat). Nebo zkuste místo dýchání pusou natahovat vzduch nosem. Snadněji se ohřeje a nebude tak ledový. Pokud máte problémy s tímto dýcháním, zkoušejte to opakovaně. Chce to jen cvik!

Mýtus č.4: Ve tmě není nic vidět a je to nebezpečné!

Samozřejmě neradíme ženám, aby běhaly v noci samy v parku. Když ale běháte s někým, i tma může být zajímavá. Běh vnímáte najednou jinak a více se můžete soustředit na svoje tělo a pohyb. Ideální je kvůli bezpečnosti ( zejmána kvůli autům), ale také kvůli lepšímu vidění, používat čelovku. Nyní už jsou k dostání za dobré peníze takové, které na hlavě téměř necítíte, jsou lehké, netlačí a dobře svítí. Naším favoritem jsou čelovky značky Fenix.

Mýtus č.5: Když jdou teploty pod nulu, je to zdraví škodlivé!

Většinou to tvrdí ti, co neběhají. Ideální je však v zimě tréninky trochu uzpůsobit. Vynechat krátké intezivní sprinty a raději je nahradit prohlubováním vytrvalosti. Ideální jsou delší běhy v pomalejším tempu. Protažení pak nechejte až domů do tepla, ale nezapomínejte na něj!

Mýtus č.6: Na sněhu běžec snadno uklouzne a zraní se!

Samozřejmě, že opatrnost je na místě. Takový čerstvě napadaný sníh na ledovém podkladu může pěkně klouzat. Na samotném bílém podkladu se ale běhá dobře. Některé značky dokonce nabízí boty, přímo uzpůsobené sněhu – mají členitější, hrubší podrážku a nepromoknou. Pokud však máte boty do terénu, trailové, skvěle vám tady postačí i ty. A nebo můžete na běh zkusit i nesmeky – speciální pásy na boty s kovovýmí zuby, které se snadno zaseknou i do zledovatělého podkladu. Koupíte je například v běžeckých speciálkách, my máme rádi Icebug.

Leave a Reply