Ondra Fejfar běží do nebes

Špičkový vytrvalostní běžec a náš kamarád, Ondra Fejfar, se před nedávnem rozhodl, že netradičním způsobem osloví své fanoušky, aby mu pomohli k splnění jeho snu – stát se nejlepší horským běžcem a uspět ve světové konkurenci. Zvolil k tomu novou formu crowfundingu. Pomůžete mu k vítěztví také vy?

Crowdfunding je hitem posledních let. V médiích je často slyšet slova jako Kickstarter nebo StartLab. Jsou to tzv. crowdfundingové platformy, neboli internetové stránky, kde malá začínající firma, nadace nebo jednotlivec, který nemá prostředky na rozjezd svého nápadu, požádá o financování formou menších částek. Nabídne za to buď svůj produkt nebo podíl na zisku.

Málo kdo ale ví, že tady se nerozjíždějí jenom nové společnosti – tzv. startupy, ale je možné přispět téměř na cokoliv – od charity až po splacení řeckého dluhu. Takto lze zasponzorovat konkrétního sportovce, v tomto případě Ondru.

Jeho kampaň na crowdfundingovém serveru Hithit má po dvanácti dnech nastřádanou čtvrtinu z požadované cílové částky 85 000 Kč. Peníze Ondrovi pomůžou k tomu, aby se dostal na prestižní závody. Protože tam si sám musí hradit úplně vše, nemůže se spoléhat na podporu žádného svazu, ani štědrého sponzora.

Většina projektů slibuje za vložení peněz svůj produkt. Tím si nezajišťuje jen počáteční odbyt, ale také odměnu pro vkladatele. To Ondra slíbit nemůže. Samozřejmě, pokud vyhraje nějaký závod, může přispěvatele těšit, že pomohl k úspěchu a že je to vítězství také trošku jeho. To by asi bylo pro většinu málo a tak každý z jeho sponzorů něco získá. Podle výše příspěvku to může být jedna z drobností, od fanouškovské placky přes pohlednici, až po celý fan-balíček. Za větší příspěvek můžete dokonce získat trénink s Ondrou nebo běžecký workshop.

Celý projekt nás velice zaujal. Tím, že se Ondra obrátil na jednotlivce a ne na velkého anonymního partnera, si ale na sebe upletl velký bič. Bude teď muset pořádně makat, protože ho budou sledovat desítky drobných sponzorů, kteří mu věří a očekávají, že až přiveze svojí velkou medaili, budou moct říct: Ta je tak trochu i moje, pomohl jsem mu ji získat!

Pokud chcete také přispět k splnění Ondrova snu, podívejte se na jeho profil na Hithit.

S Ondrou na velké kunratické
Já s Ondrou na Velké kunratické 2015

Ondro, jak tě napadlo požádat o peníze na sezonu přes HitHit?

Mám zálibu v nových věcech a rád experimentuji. Vždy se snažím přinést něco nového, co tu ještě nebylo. K tomuto nápadu mě přivedlo několik mých věrných fanoušků, kteří mi sami řekli, že zde není způsob, jak mi přispět drobnou částkou. Samozřejmě za to chtěli něco symbolického získat a vtáhnout více do děje. Vyhověl jsem jim a jako první běžec u nás spustil crowdfundingovou kampaň. Zároveň však věřím, že bych tím mohl inspirovat další naše přední běžce, aby se nebáli a něco podobného zkusili. Sám nechci být považován za podivína mimo realitu, ale být blíže lidem z běžecké komunity, kteří mě nesmírně motivují makat.

 

Co jako první uděláš, až kampaň úspěšně skončí?

Nejdříve poděkuji všem svým přispěvatelům a podporovatelům. Všem, kteří chtějí být součástí mého snu. Moc se těším na to, až budu moc začít plnit odměny, které za mou podporu nabízím. Doufám, že tím také všechny přispěvatele potěším. Pak ještě zveřejním seznam závodů, kterých se díky této podpoře budu moc zúčastnit. V současné době studuji termínovku Světové série ve skyrunningu pro rok 2016 a připravuji si několik možných variant.

 

Je pro tebe současná podpora zavazující? Nebojíš se, co nastane, kdybys nepodával takové výkony, jaké od tebe budou malí sponzoři čekat?

Je to pro mě obrovsky zavazující, nicméně já chci pro svůj sen udělat maximum, a pokud se mi nebude dařit, tak z toho tragédii také dělat nebudu. I to ke sportu patří. S tou zodpovědností zkrátka chci naložit tak, abych se mohl každému, byť tomu nejdrobnějšímu přispěvateli nebo fanouškovi, podívat na konci roku do očí a on viděl, že to mělo smysl.

Leave a Reply