Jak o sebe pečuje běžkyně

foto: MS fotoatelier

Když běhávám, často potkávám jiné sportovkyně. Co mají společného? Kromě lásky k běhu taky hezky vypadají. I já se chci při sportování i po něm líbit. A proto si důkladně vybírám i kosmetiku. Aby ne, když s ní i pracuji. S jakou mám ty nejlepší zkušenosti?

Na pleť

Už delší dobu si vybírám hlavně čistě přírodní kosmetiku. Tak, jako někteří lidé sledují složení potravin, já studuji etikety pečujích přípravků.

Když jsem po běhu, vždy pleť důkladně odlíčím a vyčistím. Zbavím ji tak potu, prachu a make-upu. Mám ráda odličování s vodou a tak v poslední době nedám dopustit na odličovací oleje. Nanesu je na suchou pokožku, jemně promasíruji a smyju vodou. Olej se s vodou změní na mléko a smyje všechno, co na ni nemá být. Po odlíčení je tvář vyživená, zářivá a jemná.

Protože je hydratace základ – když pleti chybí voda, tak je suchá a vrásčitá – používám hyaluronové sérum a pak místo krému rozetřu pár kapek pleťového bio oleje. Když se nanese na vlhkou pleť, nemastí, ihned se vstřebá a je to i skvělý podklad pod make-up. Když vyrážím běhat, nezapomínám teď na opalovací krém – o spálený nos a vrásky totiž nestojím.

Proti pocení

Myslím si, že pocení je pro tělo velmi důležité – zvlášť při sportování. Aby se mohlo přirozeně potit, používám deodoranty na přírodní bázi. Neucpávají potní žlázy a tělo má pak lepší termoreglaci. Skvělý je například deodorační krystal Pitrok. Aplikuji ho do podpaží ihned po ranní sprše, když je pokožka ještě mokrá ( jinak nefunguje). Skoro vůbec mi neubývá – mám ho už přes rok a taky je skvělý na cesty, protože se nevylije. Kamarádky ho taky zkoušely a některým vyhovuje, některým ne. Přece jenom, bio deodorant nemá takové účinky, jako klasický antiperspirant.

Na tělo

Po běhání mne na nohy postaví sprcha s voňavým sprchovým gelem – mám ráda aromaterapeutické, které přírodně voní po éterických olejích. Nejraději mám vůni levandule. Teď zrovna mám osvěžující sprchový krém s vůní máty a cypřiše. Úplně se vždy těším, až s ním zase umyju! Okamžitě mne postaví na nohy a je po únavě.

Na tělo mám ráda oleje. Oleje používám i na vlasy, na pleť a na tělo jsou taky bezva – pokožka je výborně přijímá a je pak hladká a vyživená. Je důležité se mazat ihned po sprše, když je pokožka ještě vlhká – je to stejné, jako u pleti – olej se pak lépe vstřebá a nezanechává mastný film. Nedávno jsem narazila na zajímavý tělový olej Tisserand – je na uvolnění svalů, krásně voní a líbí se mi i jeho praktická lahvička s pumpičkou. Skvělé oleje má taky Weleda nebo úplně postačí bio kokosový olej – ten je multifunkční. O něm vám zase napíšu někdy příště.

 

image

1 komentář

Leave a Reply