Saucony – naše maratonská srdcovka

Kultovní americká značka běžeckých bot není u nás příliš známá a to je velká škoda. Má za sebou totiž dlouhou historii – je jen o rok mladší, než nejstarší silniční závod na světě – Bostonský maraton. A právě díky maratonské kolébce, zkušenostem a kvalitě, si ji mnoho maratonců zamilovalo. Proto jsme na tuto legendu byli zvědaví i my a tak jsme se se Soňou rozhodli vyzkoušet pánský a dámský model Triumph ISO. Boty, které jsou určené pro objemové tréninky a dlouhé distance na silnici. A testovali jsme je opravdu poctivě – více, než čtyři měsíce!

Protože toho na silnici příliš nenaběhám, v tréninku jsem je bral i na lehčí traily. Překvapilo mě, jak dobře drží. Podešev má totiž velmi chytře koncipovaný vzorek, který je sice určený na pevný povrch, ale je dostatečný i pro použití na štěrku a suché hlíně. Jediné, s čím si nerozumí je bláto, ale to od nich nikdo nečeká.25924012322_c856e131b7_o

Co mně naopak nepřekvapilo, je pohodlí. Konstrukce svršku slibovala od začátku naprostý komfort. Noha je v botě odejmuta pružným prodyšným materiálem, skoro jako v ponožce. Tkaničky jsou k podešvi připojeny pomocí plastových „křidélek“, které přes svršek příjemně objímají nárt.

V tréninku se boty skvěle osvědčily, a tak jsme si je se Soňou oba vzali na pražský maraton. Při běhu jak na asfaltu, tak na kostkách, jsem ocenil dobrou kontrolu nad došlapem, ale zároveň dostatečné tlumení. Po 42 kilometrech jsem neměl jediný puchýř, odřeninu nebo otlak a to samé v cíli potvrdila i Soňa.

26849226961_0ba668a7b8_o

Týden po maratonu mě čekal štafetový, dvoudenní závod Vltava run. I tady jsem si Saucony vzal. Mé úseky byly povětšinou po asfaltu nebo v lehkém terénu, navíc nepršelo a tak byly Triumphy jasnou volbou.

Na tratích bylo několik seběhů po asfaltu, jeden dokonce dlouhý 2,5 kilometru. Ten boty prověřil opravdu skvěle. I když už jsem měl za sebou více než 30 kilometrů a byl jsem nevyspalý, zvládl jsem celý kopec běžet tempem pod 4 minuty na kilometr, nejprudší část dokonce 3:05. Po celou dobu mě boty skvěle držely a to i přesto, že běhám agresivně přes paty.

24640924392_ebb5bf9e81_o

Co bych na botách zlepšil? Určitě váhu. Ne, že by byly těžké, ale myslím, že u tohoto modelu mohli v Saucony ubrat na množství materiálu. Jsou navržené neuvěřitelně pohodlně a tak, aby vydržely opravdu velké objemy, díky tomu jsou sice skoro nezničitelné, ale o chlup těžší.

Druhou výtku již značka vyřešila – pro mé oblíbené seběhy vracejí boty relativně málo energie. Letošní verze Triumphů obsahuje Everun – materiál, který oceníte právě při běhání z kopce, kde vás odrazí a se správnou technikou vám dodá další rychlost.

Saucony Triumph ISO jsou pro mě jasnou volbou na dlouhé objemové tréninky. Můžu si být jistý, že mě podrží a o to mi jde. A co na ně říká Soňa? Jsou to teď jedny z jejích nejoblíbenější silničních bot!

Saucony u nás můžete koupit v Top4runningu, Trailpointu a Sanasportu.

26883465986_7e2d8550a4_o

Leave a Reply