Jak se dostávám do formy

Narozdíl od Michala nemívám problémy se svojí váhou. Ale i když to na mně okolí většinou nepozná, tak se prostě někdy necítím úplně „ve své kůži“. Ne, nebudu vám tady psát svoje běžecké tréninky a plány, ale tipy, co mě kromě běhání dobře postaví na nohy:

Odjakživa jsem byla hubeňour. Na starých fotkách vypadám jako holčička samé žebro, samá ruka, samá noha. Vždycky jsem jedla, co mi chutnalo, nad množstvím ani dobou jsem nepřemýšlela a myslela jsem si, že tak je to normální. Že je to jinak, jsem začala zjišťovat na vysoké, když jsem jako jediná holka chodila na večeře do menzy – jinak tam jedli jen samí kluci. Pak, když jsem spolubydlícím na kolejích nabízela v deset večer čokoládu, klepaly si všechny na čelo, že ony přiberou, jen co se na ni podívají.

Když běhám, tak se tělo krásně zpevňuje, ale protože mi je, kolik mi je, i já cítím, že se mi metabolismus malinko zpomaluje. Když třeba jedu na víkend k rodině na Moravu nebo jsem na cestách, ne vždy se mi podaří jíst tak, jak jsem zvyklá. Pak se necítím dobře, ale velmi rychle mi pomáhá několik věcí:

Ráno:
Když vstanu, nalačno vypiju malou sklenici vlažné vody smíchanou s psylliem. Je to vláknina indického jitrocele, která po zamíchání vytvoří jakýsi šlem. No upřímně – moc dobře to nechutná a jediný způsob, jak to jsem schopná vypít, je brčko. Opravdu se vyplatí to pít každé ráno ( stačí si udělat třeba měsíční kúru). Nádherně odlehčí, vyčistí střeva a pak chodím na záchod jako hodinky. Alternativou psyllia je sladkovodní řasa chlorella, ta taky dobře působí na celkové pročištění.

Po psylliu piju teplou vodu s čerstvě vymačkaným citrónem (stačí ho půlka). To nastartuje zažívání a dodá energii po celý den. Dělají to tak jogíni a je to tajný trik Francouzek, které si dost potrpí na pěknou postavu i pleť.

Každý den cvičím, už pět let. Je to taková moje rutina. Zvykla jsem si na to a je mi po tom opravdu fajn. Udělala jsem si svoji sestavu, která se skládá z procvičení krční páteře, z pár pozic z jógy ( pozice stromu, svíčka, prkno…). Pak posiluji břicho a dělám i kliky ( líbí se mi vyrýsované ruce).

Už tři roky téměř nejím pečivo a tak se mě dost lidí ptá, co vlastně snídám. V létě mám ráda smoothie ( abych neměla hlad, tak si do nich přidávám třeba špaldové vločky nebo protein) a v zimě si vařím kaše, jáhly nebo mám moc ráda čočku.

27180991121_cf66085990_o

Přes den
V práci se mi stává, že často zapomínám na svačinky a pak mívám šílený hlad. Jenže když potřebuji odlehčit, svačinky mít musím. Stačí mi třeba banán, jogurt, jablko. A taky vynechávám kafe. Michal je dost velký kafař a dělá vynikající latte s dokonale sametovou pěnou. Jenže takové nadýchané kafíčko mi nedělá úplně dobře na žaludek a zažívání, tak si ho raději odpustím. Když ho pravidelně nepiju, tak pak na něho ani nemám chuť. Na čem jsem závislá –  je zelený čaj ( kvalitní sypaný). Dávám si ho ráno k snídami, v práci, ale hlavně k němu piju dost vody ( neperlivé a z kohoutku). Voda pročistí tělo a já se cítím líp.

Jinak jím normálně, když potřebuji odlehčit, vynechávám maso, ale když mám na něho velkou chuť, tak si ho prostě dám, stejně tak jako čokoládu nebo dortík. U dortíků s oblibou říkám, že to pečivo není 🙂 A naopak si vše vychutnávám a tak si myslím, že se mi pak sladkosti, když je jím v rozumné míře, prostě neukládají 🙂

P.S. Tyto věci mám vyzkoušené a fungují na mě. Samozřejmě, že vše nemusí být úplně správné a možná by mi i nějaký odborník na výživu plno věcí vytknul. Berte to proto jen jako inspiraci a nebojte se, tohle všechno opravdu kromě pití citrónové vody a ranního cvičení nedodržuji pořád stoprocentně 🙂 Mějte se krásně!

20789856332_9fb21a7693_o

5 komentářů

  1. Ahoj Soňa, v podstatě postupují stejně. Tak asi to funguje. Krásný nejen běžecký rok 2017. Katka.

  2. Ahoj opravdu funguje to nejedení pečiva? Teď to jsou samé chlebíčky a hubky, no nevím budu muset na silvestra něco vymyslet…

  3. Hezky napsané. Vyzkouším, hlavně to ráno. Hodně zdraví v novém roce. Jirka


Leave a Reply