8 pro a proti běhání ve městě

Žít ve městě znamená také v něm běhat. Že je to nezdravé a že je lepší běhat v přírodě na měkkém povrchu? Ano, něco na tom je, ale i my dva žijeme v Praze a ne vždy máme čas vyběhnout do lesa. Ať už tedy běháte ráno před prací v parčíku nebo se večer prodíráte nasvícenými ulicemi, tady je pár věcí, za které mluví naše osobní zkušenost:

PROTI:

1. Dýcháte znečištěný vzduch

Inverze, ranní špička, běhání u frekventované silnice…Tak tady občas přemýšlíme, zda je ten trénink vůbec zdravý. Vybírejte si pro takové trasy, kde se těmto místům vyhnete a neběhejte za každou cenu. Pokud je vyhlášená smogová situace, zacvičte si raději doma nebo si běžte třeba zaplavat.

2. Musíte se vyhýbat chodcům a psům

Parky jsou plné pejskařů a jejich čtyřnohých přátel, kteří většinou pro bězce nemají moc pochopení. Nejhorší jsou malí psi bez vodítka. Jdou po noze a když je chcete ze sebe setřást a prosíte, ať si majitel to psisko zavolá k sobě, dostanete ještě vynadáno.

3. Nemůžete poslouchat hudbu

Mít sluchátka s muzikou nebo audioknihou je velmi příjemné a motivační! Jenže když je posloucháte, dostatečně nevnímáte okolí. Může se vám tak snadno stát, že přehlédnete auto, cyklistu nebo i psa a můžete skončit v nemocnici. Takže tady opravdu raději bez! Naštěstí i pro tento případ máme řešení – naše oblíbené sluchátka Aftershokz, která hrají přes lícní kosti a nebrání tak vnímání okolí.

4. Musíte dbát na bezpečnost

Jen tak rychle vyběhnout bez ničeho z domu? Taky to známe a na to je specialistka Soňa. Nikdy však nevíte, co se vám může stát, proto vždy s sebou berte nabitý telefon, kapesník, náplast a pár drobných. Když budete mít kvalitní běžecký opasek, nebude vám při běhu nic zavazet. A uvidíte, jak se všechny věci ještě budou hodit!

PRO:

1. Nemusíte tolik dávat pozor na cestu

Na rozdíl od trailového běhání v přírodě, kde na zemi čekají nejrůznější výmoly, kameny, větve a další nástrahy, ve městě většinou běžíte po chodnících, které jsou přehledné, mají rovný povrch a v zimě bývají upravené, takže je běhání poměrně komfortní. Jen pozor na pozůstatky po pejskařích 🙂

2. Máte osvětlenou trasu

Když se vydáte na trénink v kteroukoliv denní či noční hodinu, třeba brzo ráno nebo večer, když je tma, nemusíte si s sebou brát čelovku. Většina chodníků a parků je dostatečně pro běh osvětlená. Čelovku však nezavrhujte, jednak kvůli bezpečnosti a potom se občas může stát, že zahnete do neosvětlené uličky. Tam pak oceníte, že ji máte s sebou.

3. Postačí vám jedny boty

S kvalitními silničkami město zvládnete v pohodě. Jen je potřeba dobře vybírat. Pozor také na to, že každému sedí něco jiného. Stačí je pak vyměnit po zhruba po 1000 kilometrech. Pokud ale máte bot více, je to přece jen dobře, nohy totiž potřebují změnu a střídání bot jim jen prospěje.

4. Můžete se kochat

Pokud si vyberete hezkou trasu, třeba starobylým centrem města – budete to mít jako malou prohlídku. Díky tomu tak třeba uvidíte zajímavá místa z jiného úhlu, když pojedete někam na návštěvu nebo třeba na služební cestu. A během chvilky toho zvládnete mnohem víc, než když byste jen chodili.

I když má běhání ve městě své výhody, tak nezapomínejte, že nakonec v přírodě je to stejně ještě větší zábava a když to jen trochu jde, vyražte do lesa a do hor.

Leave a Reply