5 tipů, jak udělat, aby líčení při běhání vydrželo

Na to, zda se při běhání líčit nebo ne, je asi tisíc názorů. Jasně, že ho k němu vůbec nepotřebujeme – ale třeba taková Gábina Koukalová i při tom největším nasazení vypadá vždy skvěle. Já jsem na tom podobně – jsem ráda upravená, i když trénuji nebo jsem na závodech. Dostávám proto občas otázku, jak to dělám, že mi i po dvaceti kilometrech líčidla drží – přestože se potím nebo i zmoknu. Tak tady jsou moje tipy. Fungují!

1. Místo make-upu ochrana

Někdy běhám jen tak bez ničeho nebo mám ráda jen lehký, přirozený make-up, který na pleti ani nejde vidět. Vyhovuje mi s přírodním složením, který pleť nijak nezatěžuje. Když před nanesením pokožku dobře hydratuji, líčidlo s ní “splyne” a tak ho ani moc nepotřebuji. Od jara místo make-upu ráda používám tónované opalovací krémy, které pleť sjednotí a přitom ji chrání před sluníčkem. Pod UV faktor 30 nikdy nejdu. Nechci mít venku spálený nos a pak taky vrásky. Když zmoknu, tak se nic neděje – krémy i make-up mají mastnou texturu, kterým voda nevadí.

2. Používám čelenky a kšiltovky

Proti stékání potu přes obličej mi dobře fungují čelenky nebo kšiltovky z tenkých, funkčních letních materiálů, které snadno do sebe vsají pot. Oblékám si je tak, aby malinko přesahovaly přes čelo. Ve velkém horku mi totiž pak vadí, když mi pot stéká do očí – je to nepříjemné, pálí to a když si sahám na obličej, je jasné, že vše rozmažu. Naopak v dešti mám ráda kšiltovky, díky nim mi voda nestříká přímo na pleť a i lépe se běží.

3. Vybírám si odolná líčídla

Cítím se dobře, když mám nalíčené oči. A stačí mi toho málo. Krémové stíny, které jsou označené jako waterproof – odolné vodě. K nanesení stačí prst a jeden tah na každé víčko. Pak použiju hnědou linku v tužce. Tím, že má mastný základ, opět jí nevadí voda ani pot. Řasenku si vybírám taky voděodolnou ( tu pak snadno odlíčím navlhčeným tamponkem s pár kapkami jojobového nebo mandlového oleje). Ještě častěji než voděodolnou maskaru používám řasenku speciálním složením, které odpuzuje vodu. Fígl je v tom, že k odlíčení stačí taky voda, jenže musí být hodně teplá – pak se z řas jednoduše oddrolí. Vynikající je také báze na řasenku, kterou stačí přetřít na běžnou řasenku a udělá z voděodolnou – to se mi hodí, pokud jdu běhat třeba po práci.

4. Rty, rty, rty

Někdy na líčení nemám vůbec náladu a tak stačí jen malý detail a hned vypadám svěže. Nalíčím si jen rty. Mám ráda i rtěnky – ty jsou opět mastné, takže odolné vodě jsou všechny. Lesky na rty nemám ráda, ty díky své textuře na rtech nevydrží, a tak jsou hned pryč. Pokud máte s rozmazáním rtěnky problémy, zkuste moji oblíbenou 16hodinovou dlouhotrvající dvoufázovou barvu na rty, kterou má ve svém portfoliu česká značka, která vznikla v barrandovských filmových ateliérech. Když ji nanesu ráno, ještě večer ji mám na puse – a to jím, piju. Je tak odolná, že ji zase musím odličovat jako voděodolnou řasenku – vlhkým tamponkem s olejem.

4. Ruce z obličeje pryč!

Když jsem nalíčená, tak si při běhání nesahám na obličej – díky tomu pak líčení zůstane neporušené. Je to ta nejjednošší, ale nejdůležitější rada. Takové lehké protření očí pak totiž může znamenat, že budu v cíli vypadat jako klaun. A věřte mi, někdy se to prostě stane i mně – jednoduše zapomenu, že jsem se ráno namalovala 🙂

5. Nedrhnu si pleť ručníkem

Pokud po doběhu potřebuji z obličeje odstát pot, použiju papírový kapesníček nebo ubrousek, případně ručník, ale ani s jedním si nedrhnu a neprotírám obličej. Pouze je jemně přiložím a tím odsaju pot, případně dešťovou vodu.

A co vy? Jak to máte s líčením při běhání vy? Malujete se nebo ne?

1 komentář

  1. Maluju, alespoň lehce… chci i při této činnosti vypadat dobře (nebo alespoň lépe) 🙂 Děkuji za tip na rtěnku, už jsem o ni slyšela, ale nezkoušela, takže huráá pro ni 🙂

Leave a Reply