5 způsobů, jak zrychlit a užít si to

Trénujete pravidelně už nějaký čas, ale vaše forma stagnuje? Zpočátku se vaše časy lepšily, vy jste z toho měli radost, ale v poslední době jako by vše zamrzlo a nic se neděje? Není to nic neobvyklého, stává se to skoro každému. Jenže co s tím? Existuje několik možností, jak se s takovou situací poprat. Podívejme se na ty, které pomáhají nám:

1. Udělejte změnu

Ano, to je první věc, od které se bude vše odvíjet. Když jste začínali, tak byl velkým impulzem pro tělo samotný začátek – vše bylo nové a tělo se s tím muselo vypořádat. Začalo nabírat formu, zpevňovat se. Ale za čas tak nějak zlenivělo, běh se stal samozřejmostí a tělo si řeklo: „OK, běh je normální, tak prostě běžím a nic neměním.“ Řekněte mu – tak takhle ne! Udělejte si občas z tréninku hru – střídejte povrchy, trasy, neběhejte pouze jen rovinky a zařazujte i schody.

2. Zařaďte fartlek

Fartlek jsou vlastně trošku pozměněné intervaly. Při intervalech si řeknete: poběžím tolik a tolik metrů/minut… rychle a pak tolik a tolik minut/metrů pomalu. Skvěle je to ale nuda. Udělejte to jinak. Pokud vás běží dva a více, vždy jeden zakřičí hop a po chvíli dost. Při hop zrychlíte, na stop zpomalíte, a tak se střídáte.

Jenže co když běžíte sami? Dejte signál náhodě. Červené auto znamená zrychlit a třeba modré zpomalit. Záblesk z odrazu slunka v okně zrychlit, padající list zpomalit. Hrajte si se svým okolím. Vše kolem vás se dá využít.

3. Běhejte kopečky

To vám poradí každý. Fajn, takže jdete k nejbližšímu kopci a do zblbnutí běháte nahoru a dolů. Asi to pomáhá, ale netočí se vám z toho občas hlava? Já to dělám jinak. Vyrazím na známou trasu a když vidím blízko nějaký kopeček, který jsem ještě neběžel, řeknu si hurá a je můj. Někdy přitom objevím novou stezku, někdy za ním je další kopeček a ten si dám také. Střídám trasy. Nejen že trénuji dynamiku, ale učím se číst terén, a to se mi při horských závodech nebo jen při horských toulkách, mnohokrát vyplatilo.

4. Zpomalte

Zní to zvláštně – jak zpomalením zrychlím a jak může být zpomalení zábava? Obojí jde. Vezměte na pomalý běh kamaráda (co na tom, že neběhá), třeba právě kvůli vám začne. Povídejte si, díky tomu poběžíte pomalu a tělo při tom dostane zase jiné podněty. Trénujete vytrvalost, regenerujete a pokud to potřebujete tak jako já, tak i hubnete. Váha ta je největší brzda, jakou znám. Pokud se nechce přidat žádný kamarád, vezměte si sluchátka. Pusťte si oblíbenou relaxační hudbu nebo audio knihu.

5. Zapojte i jiné sporty

Výborné je plavání, kolo, posilování. Ani však kvůli posilování nemusíte do posilovny. Jde dělat téměř všude a i venku je velké množství venkovních posiloven (čehož mnozí dost využívali v lockdownech). Nemusí to být ale jen upravené cvičiště. Využijte strom, zábradlí. Všechno kolem je tělocvična a hřiště.

Příště se podíváme i na jiné způsoby, jak zrychlit. Třeba na Stravu, ale prozatím se zkuste při zrychlování bavit a užijte si každý trénink. Jaro je na to skvělé a až přijde léto, bude to ještě lepší. Napište nám, jak jste si svůj trénink vylepšili vy nebo nám rovnou pošlete fotku.

2 komentáře

  1. Fartlek je běh podle okamžitého pocitu ne podle padajícího listu. To je střídavý běh. A ty kopečky jsou myšleny opravdu třeba 10x stovka,ty je popisuješ zrovna naopak jako fartlek.
    Zdraví K.

    1. Author

      Kdeže, fartlek je nepravidelný běh. Vznikl ve skandinávii ve tréninkových skupinách. Pokud tím někdo nazývá něco jiného nezná historii běhu a názvosloví. Bohužel to špatně nazývají i někteří dobří trenéři.

Leave a Reply